rinki-trokhi-stabilizuvalisya-pislya-chornogo-ponedilka

Ринки трохи стабілізувалися після "чорного понеділка"

 • 15719 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Фондові ринки потроху оговтуються після рекордних падінь у "чорний понеділок", ціни на нафту дещо стабілізувалися, а золото трохи подешевшало після рекордного зростання. Проте російський рубль стрімко падає, а літаки здійснюють "рейси-привиди". Про це пише ВВС Україна, передає УНН.

Після "чорного понеділка", коли світові ринки обвалилися до рівнів, які востаннє спостерігали під час економічної кризи 2008 року, у вівторок азійські ринки трохи стабілізувалися. Після заяв прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, що уряд та центральний банк країни розробляють заходи з підтримки економіки, головний японський фондовий індекс Nikkei 225 зріс на 1%, тоді як напередодні він впав на 5%. У Гонконгу фондові індекси зросли на 1,7% після понеділкового падіння на 4%. На відкритті фондових ринків у Європі також спостерігається певна стабілізація.

Ціна барелю нафти марки Brent у вівторок зросла на 7% - до 36 доларів за барель. Проте напередодні, у понеділок, ціни на нафту впали на 30%, до 31 долара за барель. Це найстрімкіший обвал нафтових цін від січня 1991 року, коли в Іраку розпочалася операція "Буря в пустелі". Лише минулої п'ятниці барель нафти коштував понад 45 доларів за барель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий попит на нафту сильно постраждав від нового коронавірусу

Рекордний обвал цін на нафту спричинив падіння російського рубля. Після довгих вихідних, у вівторок курс рубля, послабленого коронавірусом, остаточно підкосив зрив переговорів із Саудівською Аравією та іншими країнами ОПЕК про скорочення видобутку нафти. У першу ж хвилину після відкриття торгів курс рубля впав до 72,8 рублів за долар. Фактично, рубль повернувся до курсу лютого-березня 2016 року. Банк Росії вже повідомив про наміри почати продаж валюти, щоб підтримати рубль. На закритті торгів у п'ятницю долар коштував 68,5 рублі.

Індекс Московської біржі впав на 10,21% у перші хвилини торгів, РТС - на 13%. Ще за кілька хвилин РТС впав вже на 16%.

Що стосується галузі пасажирських авіаперевезень, то авіакомпанії стикнулися з проблемами, і змушені здійснювати рейси з "літаками-привидами", аби зберегти присутність у головний авіаційних хабах. За європейським законодавством, якщо рейси регулярно не здійснюються, компанія втрачає слоти на виліт-посадку. Британський міністр транспорту вже звернувся до Європейської комісії з проханням переглянути правила на час кризи.

З поширенням коронавірусу у світі провідні авіакомпанії стикнулися з масовими скасуванням бронювання квитків, а також були змушені закрити чи обмежити рейси в Китай, Італію та на деякі інші напрямки. Зокрема, це стосується і лоукостерів. Ryanair, EasyJet та Wizz Air вже оголосили про аналогічні заходи.

Міжнародна транспортна асоціація оцінює зменшення пасажиропотоку через коронавірус від 63 до 113 мільярдів доларів цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білому домі готують податкові пільги на зарплату через коронавірус

Поки практично усі фондові та сировині ринки падали, в ціні зростало золото - універсальний засіб збереження капіталу у часи політичних та економічних криз. У понеділок ціна на золото перевищила 1700 доларів за унцію. Це найвища ціна від грудня 2012 року. Проте у вівторок ціни на золото дещо "просіли" - на 1,4% до 1654 доларів за унцію.

Українські Національні Новини

Економіка