rinok-mitsnogo-alkogolyu-v-estoniyi-padaye-shvidshe-tempiv-spozhivannya

Ринок міцного алкоголю в Естонії падає швидше, ніж темпи споживання

 • 7482 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Ринок міцних алкогольних напоїв в Естонії вже шостий рік переживає падіння, однак підвищення акцизів на алкоголь призупинило цей спад, стверджує виконавчий директор Союзу виробників та імпортерів алкоголю Естонії Трійн Кутберг, пише LETA/BNS, передає УНН.

"... велика частина споживаного в Естонії міцного алкоголю привезена з Латвії і ця обставина ставить весь сектор в дуже складне становище. Виробництво міцного алкоголю за рік впало майже на 30%.

Продажі на внутрішньому ринку впали на 23%, в той же час, загальний обсяг алкоголю, привезений жителями Естонії з-за кордону, за даними Інституту кон'юнктури, виріс на 225%. Ці показники свідчать про неприродні і драматичні зміни на ринку, вони ж відбиваються і в даних про споживання", - зазначила Кутберг.

Споживання міцного алкоголю знизилося за останні шість років, проте спад, що мав місце минулого року, за оцінкою союзу, виявився сильнішим середнього за попередні роки. Таким чином, за оцінкою союзу, можна припустити, що якби підвищення акцизів за останні роки було меншим, то і спожитого міцного алкоголю в 2017 році було б менше.

"Загальне зростання споживання, викликане головним чином зростанням споживання пива, підтверджує тенденцію останніх років, що жителі Естонії, якщо судити за даними споживання абсолютного алкоголю, в першу чергу п'ють пиво. Важливо також відзначити, що так було і підвищення акцизу, що відбулося влітку минулого року", - наголосила Кутберг.

Як повідомляв УНН, в Україні рівень легального виробництва горілки за рік знизився на 20%. Причини, як кажуть експерти, в тому, що падає купівельна спроможність на тлі значно завищених акцизів.

Тіньовий сегмент алкогольного українського ринку тим часом росте досить високими темпами.

Також відзначимо, що Україна, за даними ЄС, стала лідером з виробництва нелегальної алкогольної продукції. Наш тіньовий ринок спиртного досягає 60% і виводить з бюджетів близько 360 млн євро, наголосили в Європарламенті.

В ЄС навіть заявили про наміри самостійно боротися з українським контрафактом, шляхом формування відкритих списків нелегальних виробників.

Таку ініціативу європейців вже підтримали вітчизняні офіційні виробники алкоголю.

"Вважаю, що це може мати позитивний ефект. Однак, крім створення такого списку, важливо привести акцизну політику нашої держави в сфері алкоголю до економічно обгрунтованих ставок", - зазначила з цього приводу Глава ради директорів Beverage Trading Company Ольга Івушкіна.

Українські Національні Новини

Економіка