rinok-pratsi-pozhvavivsya-ale-bagato-khto-za-rik-viyni-robotu-ne-povernuv-nbu

Ринок праці пожвавився, але багато хто за рік війни роботу не повернув - НБУ

 • 944714 переглядiв

КИЇВ. 7 березня. УНН. На ринку праці є пожвавлення, але багато з тих, хто мав роботу до війни, досі не працюють. Про це повідомляється у макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку України, пише УНН.

Цитата

"Тривало сезонне пожвавлення ринку праці: попит та пропозиція робочої сили зростали. Але навантаження на одну вакансію залишалося високим, а значна частина українців, які працювали до повномасштабної війни, усе ще не мають роботи", - ідеться у повідомленні.

Деталі

За повідомленням, у лютому зростала як кількість резюме, так і кількість вакансій переважно через сезонне пожвавлення активності після свят. Однак на ринку переважав працедавець – навантаження на одну вакансію залишалося значним.

За опитуванням групи "Рейтинг", у грудні 33% тих, хто мав роботу до 24.02.2022, усе ще не працювали (35% у червні). Це зумовлено, зокрема, скороченням кількості працівників підприємствами – за опитуванням Amcham, таких підприємств було більше половини, зауважує НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота під час війни: експертка розповіла про стан ринку праці в Україні

За оцінками, на початку 2023 року зростання доходів домогосподарств підтримувалося переважно виплатами в бюджетних секторах, зокрема військовослужбовцям. За опитуванням ЄБА, у 2023 році більшість (61%) не планує змінювати зарплати, 28% планують підвищення. У березні запланована індексація пенсій на 19,7%.

Також вказано, що кількість мігрантів за кордоном поступово зростає.

"За опитуванням Агентства ЄС з основних прав, третина українських вимушених переселенців у ЄС планують повернутися додому. Проте інша третина вже відчувають себе частиною країни, де знайшли притулок, тобто адаптація українців за кордоном зростає", - зазначили у НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка