rinok-zemli-u-radi-nazvali-favorita-sered-zakonoproektiv

Ринок землі: у Раді назвали "фаворита" серед законопроектів

 • 14797 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Наразі фаворитом щодо того, який законопроект буде розглядатись у Верховнй Раді щодо земельної реформи, є проект закону №2178-10, внесений народними депутатами від фракції "Слуга народу". На порядку денному парламенту він з’явиться не у найближчі тижні. Про це заявив під час обговорення земельної реформи в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, передає кореспондент УНН.

"Наразі фаворитом щодо того, який законопроект буде розглядатись у Раді – це 2178-10 – це альтернативний законопроект, внесений "слугами народу". Я практично впевнений, що законопроект, внесений Кабміном в тому вигляді, в якому він внесений, не буде розглядатись в ВР як рекомендований до розгляду. Я не думаю, що це відбудеться в найближчі тижні, тому що у нас ще буде ряд зустрічей, в тому числі в рамках комітету, щоб це обговорювати. Наразі серед членів комітету більшість підтримки є, і надалі, я думаю, буде знаходити, законопроект 2178-10", - зазначив Сольський, відповідаючи на запитання щодо основних тез законопроекту та термінів його появи на порядку денному ВР.

З його слів, у згаданому законопроекті, якщо порівнювати його з законопроектом Кабміну, є декілька важливих відмінностей.

"Перше – покупцями землі можуть бути юридичні і фізичні особи, але, на відміну від кабмінівського, засновниками юридичних осіб іноземці можуть бути тільки з 2024 року. Єдиний виняток, який запропоновано зробити, – це тільки для тих сільськогосподарських підприємств, які вже не менше 3 років в Україні зареєстровані, ведуть с/г бізнес, і тільки в рамках тих земель, які вони вже орендують, щоб не створювати дискомфорту на ринку, в тому числі. Враховано думки багатьох. Інша відмінність від кабмінівського – це те, що концентрація по областях зменшена з 15 до 8% і введено обмеження по ОТГ 35%", - заявив він.

Нагадаємо, проект закону №2178-10, ініційований головою комітету з питань аграрної та земельної політики, народним депутатом від "Слуги народу" та групою його однопартійців, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" передбачає обмеження для іноземців.

Українські Національні Новини

Політика