rishennya-yespl-na-korist-lyustrovanikh-ukrayinskikh-chinovnikiv-vstupilo-v-silu

Рішення ЄСПЛ на користь люстрованих українських чиновників вступило в силу

 • 21594 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яким звільнення українських ексчиновників за законом "Про очищення влади" було визнано таким, що порушує права люстрованих, вступило в законну силу, передає УНН з посиланням на повідомлення суду.

Велика палата ЄСПЛ відмовила в задоволенні запиту української сторони про розгляд справи.

"Запити щодо направлення відхилені", - сказано в повідомленні.

Таким чином рішення ЄСПЛ у справі "Полях та інші проти України" (№ 58812/15 і ще чотири) від 17 жовтня 2019 року відтепер є остаточним.

Примітка: Відповідно до статті 44 § 2 (с) Європейської конвенції про права людини, рішення Палати стає остаточним, коли колегія Великої палати відхиляє прохання про передачу відповідно до статті 43.

Нагадаємо, в жовтні минулого року щодо люстраційної справи "Полях та інші проти України" ЄСПЛ одноголосно ухвалив, що мали місце:

- порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини в зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

- порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

У січні Україна оскаржила зазначене рішення ЄСПЛ.

Відзначимо, що про неконституційність окремих положень люстрації в Україні тричі заявляла Венеціанська комісія.

Уточнимо, що на розгляді в Європейському суді з прав людини станом на кінець минулого року перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

КСУ, тим часом, розглядає ЗУ "Про очищення влади" на предмет відповідності Конституції України вже більше 4 років. Рішення досі не прийнято.

Українські Національні Новини

Політика