rist-rozdribnoyi-torgivli-spovilnivsya-do-5-7

Ріст роздрібної торгівлі сповільнився до 5,7%

 • 20112 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. В Україні у жовтні 2021 року проти жовтня 2020 року (у річному вимірі) обсяг обороту роздрібної торгівлі зріс на 5,7%, сповільнившись проти показника у 5,9% місяцем раніше. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Державної служби статистики України.

Деталі

Водночас, оборот роздрібної торгівлі у жовтні 2021 року проти вересня цього року зріс на 1,9%.

А за 10 місяців 2021 року проти січня-жовтня 2020 року оборот роздрібної торгівлі загалом зріс на 11,5%. Найбільшими темпами у січні-жовтні роздрібна торгівля зростала у Чернівецькій (+26,8% проти січня-жовтня 2020 року), Тернопільській (+24,9%), Закарпатській (+19,5%), Львівській (+18,7%) та Вінницькій (+18,6%) областях.

У всіх областях спостерігався приріст роздрібної торгівлі за цей період, але найменшим він був у Харківській (+1,9%), Луганській (+6%) та Волинській (+6,6%) областях.

У Києві приріст становив за 10 місяців року 9,2%.

Додамо, дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Доповнення

На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1% (у річному вимірі подорожчання на 13,6%). Найбільше (на 10,6%) у жовтні подорожчали овочі. На 4,0-1,1% за місяць зросли ціни на сало, хліб, молоко та молочні продукти, масло, продукти переробки зернових, м’ясо та м’ясопродукти, яйця. Водночас на 6,6-1,6% подешевшали фрукти, цукор, соняшникова олія.

За даними дослідження, Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у жовтні погіршився на 0,3 пунктів проти вересня поточного року. Скорочення індикатора пов’язують зі зниженням доцільності робити великі закупи.

Як і у попередні місяці, зростання споживчих цін зберігає залежність від факторів пропозиції, таких як зміна тарифів на житлово-комунальні послуги, коливання світових цін на енергоносії та сировинні товари українського експорту, підвищення акцизів. Ціни на товари більш високого рівня переробки також зростали, зважаючи на підвищення витрат виробників через збільшення цін на сировину для їх виробництва, вказував в експертному коментарі голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Українські Національні Новини

Економіка