rizikiv-nemaye-ekspert-prognozuye-stabilniy-kurs-grivni-na-zimoviy-period

Ризиків немає: експерт прогнозує стабільний курс гривні на зимовий період

 • 31532 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Протягом зимового періоду курс гривні буде “коливатись лише в межах типових валютних коливань” на біржі. Як розповів у коментарі УНН економічний експерт Андрій Новак, на це вплинуть збалансована зовнішня торгівля, та фінансові потоки, які надходять до країни.

Цитата

“На сьогодні по курсу гривні у нас фінансових і економічних ризиків немає. Як не дивно, завдяки коронавірусу, і тим обмеженням, які застосували країни світу, за останні півтора роки у нас збалансувалася зовнішня торгівля. В нас практично не зменшився наш експорт, але надзвичайно впав імпорт - на 16%. І таким чином, в нас зовнішня торгівля збалансувалася, а це один з двох ключових факторів, який формує курс гривні”, - розповів Новак.

Деталі

Серед іншого, експерт також називає фінансові потоки, які надходять як в країну, так і з країни. Новак зазначив, що на це дуже впливає величезні притоки валют від українських заробітчан, які за останній рік збільшилися на 10%.

Також він додав, що Україна продовжує отримувати зовнішньо-фінансову допомогу від Євросоюзу, Міжнародного Валютного Фонду, і урядів інших країн, що також впливає на економічний баланс.

“У підсумку в нас плюсовий зведений платіжний баланс. Тобто, ризиків фінансових, суто економічних за девальвацію гривні зараз немає. Залишається тільки один ризик - ризик штучної девальвації гривні. Це прийом, який вже на жаль, не раз застосовували різні українські уряди. Це робиться для того, щоб найлегшим шляхом наповнювати бюджет, якщо в ньому критична ситуація. Поки що, номінально не видно, щоб була критична ситуація з наповненням бюджету, і тому навіть ризик штучної девальвації зараз також мінімальний”, - додав Новак.

Додамо

25 жовтня Україна отримала 2-й транш макрофінансової допомоги ЄС обсягом 600 млн євро. За даними Мінфіну, кредит надано у вигляді довгострокової позики під відсоткову ставку 0,250% з терміном погашення у квітні 2036 року.

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду планує розглянути опитування про виділення Україні чергового траншу 22 листопада.

В той же час, у НБУ повідомили, що міжнародні резерви України зросли до 29,7 млрд дол. за підсумками жовтня - на 3,3% за місяць.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі