rnbo-planuye-naradu-dlya-obgovorennya-zagrozi-delta-variantu-koronavirusu

РНБО планує нараду для обговорення загрози Delta-варіанту коронавірусу

 • 18455 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. У Раді національної безпеки і оборони розглянуть загрозу появи в Україні більш заразного Delta-варіанту коронавірусу, також відомого як "індійський" штам, пише УНН.

Деталі

Нарада в РНБО очікується сьогодні. Там зокрема, як очікується, обговорять загрозу появи в Україні цього більш заразного штаму.

Ситуація з Delta-варіантом в Україні та у світі

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Delta-варіант наразі поширився вже на 85 країн (6 нових країн за тиждень). Даних щодо поширення в Україні цього штаму у ВООЗ наразі немає.

Цей варіант є більш заразним, ніж всі попередні варіанти нового коронавірусу SARS-CoV-2.

Так, нове дослідження Служби охорони громадського здоров'я Англії (PHE) передбачає, що Delta-варіант має на 64% вище ризик передачі інфекції в приміщенні в порівнянні з Alfa-варіантом (вперше виявленим в Великій Британії) - і на 40% більше передається поза приміщеннями. За даними PHE від 11 червня, штам також у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації. Водночас, наголошується, що ефект від вакцин здебільшого зберігається.

У НАН України з цього приводу вказують, що останні новини щодо поширення штаму Delta викликають стурбованість: вона пов’язана насамперед із тим, що цей штам дуже поширився у РФ.

"З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму Delta в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені", - відзначають у НАН України.

Також там наголошують: нова хвиля може виявитися вищою від попередніх, особливо у вираженні навантаження на лікарні. І рекомендують щонайменше розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту Delta, задля відтермінування поширення цього штаму в Україні.

За підсумками наради у Президента напередодні стало відомо, що в Україні розглядають можливість обмежень щодо міграції з країнами, де стрімко поширюється Delta-штам коронавірусу. Так, Міністерство закордонних справ та Міністерство охорони здоров’я мають підготувати відповідні пропозиції.

Українські Національні Новини

Політика