robota-pid-chas-viyni-ekspertka-rozpovila-pro-stan-rinku-pratsi-v-ukrayini

Робота під час війни: експертка розповіла про стан ринку праці в Україні

 • 438068 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Під час війни ринок праці повторює тенденцію, яка існувала під час пандемії, але все ж таки з певною відмінністю. У період ковіду ринок був ізольований лише 2 місяці, що дозволило йому швидко поновитися. Окрім того, зараз значно впливає ситуація на полі бою, яку складно спрогнозувати. Про це в коментарі УНН розповіла HR-експертка Тетяна Пашкіна.

Цитата

«Глобально ринок змінився вкрай мало. Найбільш затребуваними є більш універсальні фахівці, такі як, наприклад, фахівці з продажів. Так само, як і раніше, не вистачає працівників на виробництві, іде активний пошук фахівців у сфері послуг. Усе це має коригувальні дії, адже, у зв’язку із обставинами, ринок скоротився. Та сама сфера послуг стала меншою, з логістикою є певні проблеми, а турагенції відчайдушно намагаються вижити. Наразі повторюється ковідний тренд, але з великою поправкою на те, що під час пандемії ринок штучно був ізольований на 2 місяці, а після ковіду пішов різкий ріст. Відповідно, ринок швидко поновився, зарплата почала підніматися», – розповіла Пашкіна.

Деталі

На відміну від періоду пандемії, війна вже 8 місяців тисне на ринок праці, через що підприємства отримують постійні збитки. Експертка наразі ділить роботодавців на два типи. Перший – ті, хто шукає способи продовжувати бізнес: намагається переїхати до безпечніших районів, перепрофілюватися чи відкрити нові напрямки, залучати інвестиції. Другий тип – компанії, які неправильно обрахували об’єм ринку та оцінили власні фінансові можливості, через що скорочуються або взагалі припиняють діяльність.

Ринок наразі залежний від воєнних реалій, і якщо війна буде продовжуватися досить довго, певна частина середнього і малого бізнесу можуть не витримати цього марафону і або підуть з ринку, або стануть на паузу, або перемістяться за кордон, де більш сприятливі умови для розвитку.

Про вакансії

«Із найбільш зараз розповсюджених вакансій – менеджери з продажів, продавці-консультанти та фахівці сфери обслуговування. Я орієнтуюся на два найбільші сайти, а вони пропонують вакансії більш універсальні. Бо якщо говорити, наприклад, про ІТ-вакансії, їх, напевно, найменше взагалі. На спеціалізованих картина буде дещо іншою. Офісним робітникам роботу зараз знайти складніше, тому що суто фізично офісів стало менше, компанії змушені переходити на віддалене працевлаштування. Дехто повертається у коворкінг, але це не те», – зазначила Пашкіна.

Про зарплати

Щодо заробітної плати, то в гривневому еквіваленті вона не змінилася. Згідно з даними work.ua, то наразі середня зарплата в Україні становить 15 тисяч гривень. Проте, через інфляцію та курс долара у валютному еквіваленті вона значно знизилася в порівнянні з довоєнним періодом.

«Заробітна плата піднімається, якщо є конкуренція між роботодавцями та працівниками. У нас зараз ринок такий, що роботодавець намагається за менші гроші купити хорошого фахівця. Офіційні дані говорять, що в аграріїв в сезон збільшилася зарплата, також в ІТ вона трохи росте. Оплата праці залежить від того, наскільки терміново потрібен працівник. Якщо дивитися на вакансії продавців-консультантів, то якщо роботодавцю потрібен працівник, який, умовно кажучи, вже з понеділка вийде на роботу, то він за це платить будь-які гроші, щоб не простоював магазин. А якщо у роботодавця є ще троє працівників, то при наймі нового працівника це вже будуть інші гроші. Якщо брати менеджера з продажу, то зараз можуть писати про 20 тисяч. Але якщо раніше оклад такого фахівця був 10 тисяч, а все інше відсоток, то зараз оклад може бути 5-7 тисяч, але більший відсоток від продажів. Тому 20 тисяч отримувати можна, але їх ще треба заробити», – розповіла експертка.

Окрім того, наразі виникають складнощі з веденням статистики заробітної плати, адже багато роботодавців і до війни платили “чорну” та “сіру” зарплату. А під час війни ці проблеми посилилися, адже бізнес шукає способи вижити.

«40% податку на заробітну плату не кожен ладен платити. А враховуючи те, що в нас ця система абсолютно непрозора, і ні роботодавець, ні працівник не знають, куди ці кошти направляються, вони не готові платити їх державі. У кризові ситуації спочатку урізають бюджет на навчання, на рекламу, а потім починають думати, як можна зекономити на оплаті праці. Тож збільшується кількість роботодавців, які переводять зарплату в “сірий” формат, а іноді – і в “чорний”, – зазначила Пашкіна.

Підсумки та прогнози

Проте експертка вважає, що ринок праці в Україні має все ж позитивну динаміку. На початку лютого сайти вакансій налічували близько 100 тисяч вакансій, у березні – близько 4 тисяч. Наразі ця цифра становить 50 тисяч.

«Ми перебудувалися, зрозуміли, що і як, затягнули пояси і намагаємося вижити. Але якщо військові дії затянуться, то весняний сезон буде складним», – прогнозує експертка.

Доповнення

На початку жовтня в НБУ повідомили, що ринок праці в Україні пожвавився - зокрема, стало менше претендентів на одне робоче місце, кількість вакансій росте.

Українські Національні Новини

Економіка