rosiia-atakuvala-trypilsku-tes-dozvukovymy-raketamy-kh-69-shcho-starishymy-za-kynzhal-defense-express

росія атакувала Трипільську ТЕС дозвуковими ракетами Х-69, що страшніші за "Кинжал" - Defense Express

 • 41225 переглядiв

росія знову застосувала нові дозвукові крилаті ракети Х-69 з дальністю польоту 400 км, цього разу для удару по Трипільській ТЕС, що свідчить про їхню здатність проникати крізь українську протиповітряну оборону та потенціал для масованих ударів з літаків тактичної авіації.

росіяни для удару по Трипільській ТЕС використали найновіші дозвукові ракети Х-69 і це гірше за "Кинжал". Про це пише Defense Express із посиланням на власні джерела, передає УНН.

Деталі

Згідно з даними Defense Express про те, що ворог для удару по Трипільській ТЕС ворог застосував свої нові крилаті ракети Х-69, свідчать знайдені на місці атаки уламки цієї ракети.

У виданні таокж зазначили, що дальність пуску ракет склала близько 400 км. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 км, як чергової ітерації Х-59МК2.

Попри те, що ця ракета дозвукова та має меншу бойову частину ніж "гіперзвуковий" Х-47М2 "Кинжал", використанням рф саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, як це не дивно, можливо вважати гіршою ситуацією.

- переконані у виданні.

Журналісти відзначають, що результативний удар цієї ракети говорить про можливості її проникнення повз українську протиповітряну оборону. Крім того, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К.

Defense Express підкреслюють, що саме шляхом запуску цього снаряду з Су-34 чи Су-35 може носити більш масовий характер у силу більшої кількості носіїв. Але після того, як у рф налагодять її повномасштабне серійне виробництво, бо наразі мова не йде про її запаси.

У виданні порахувалий можливу дальність ураження цієї ракети та додали мапу, де показані гіпотетичні пускові райони, без урахування можливості ворогом використати повітряний простір Білорусі. Та зауважили, що 400 км - достатня відстань для ураження чималої частини об'єктів на території України. У випадку ж, якщо рф повторить практику часів 2022 року, і атакуватиме із повітряного простору свого сателіта, то до зони ураження можливо додати всю територію України окрім Закарпатської області.

Довідково

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз у лютому цього року вперше дослідили уламки крилатої ракети "Х-69", якою ворог почав завдавати удари по Україні. 

Основний об’єкт дослідження − відсік де розміщується бойова частина. Відповідний зразок цього типу ракети досліджується експертами Інституту вперше. Вцілілі фрагменти мають мінімальну кількість мікроелектроніки й будь-яких компонентів систем керування та наведення, однак наявне на корпусі маркування дає інформацію про дату виготовлення наприкінці 2023 року.

 - розповів директор КНІДСЕ Олександр Рувін.

Додав, що "Х-69" - це модифікована російська ракета "Х-59МК2" з певними особливостями.

Ракета повітряного базування "Х-69" − результат модифікації "Х-59МК2", її запуск може відбуватися з винищувачів та бомбардувальників, номенклатура літаків-носіїв велика. Більш масовано такий тип зброї почав застосовуватися ворогом по території України з 2023 року. Характерною особливістю "Х-69" квадратне січення корпусу. Крім того, у модифікованій версії змінилася дальність застосування, швидкість польоту, бойова частина. Обов’язковим етапом експертного дослідження стане аналіз матеріалів корпусу ракети, а також специфічної фольги, що розміщується під зовнішньою обшивкою бойової частини та ймовірно дозволяє при попаданні уражаючих елементів або будь-яких інших високошвидкісних елементів призвести до повітряного підриву ракети.

- зазначив Рувін.

Нагадаємо

У лютому Defence Express припускали, що під час зимових ударів по Україні росія вперше могла застосувати крилаті "квадратні" ракети Х-69.