rosiia-ne-zvilniaie-tsyvilnykh-bo-vony-mozhut-buty-svidkamy-yii-zvirstv-na-okupovanykh-terytoriiakh-ombudsman

росія не звільняє цивільних, бо вони можуть бути свідками її звірств на окупованих територіях- Омбудсман

 • 16323 переглядiв

росія не відпускає незаконно утримуваних українських цивільних осіб, оскільки вони можуть стати свідками її звірств на окупованих територіях.

У випадку звільнення росією цивільних осіб, яких незаконно затримали під час окупації українських регіонів, вони можуть бути свідками звірств рф. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час заходу "Цивільні в незаконному утриманні росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення", передає кореспондент УНН.

росія не звільняє цивільних, бо автоматично вони можуть бути свідками звірств рф на тимчасово окупованій території України. Затримання та подальше утримання цивільних громадян - це нова система тиску на населення, яке залишається і проживає на ТОТ. Це система пресингу у найгірших практиках 1937 року радянської влади, коли тільки за одне речення, що за України було краще, людей затримують, тримають у в’язниці без жодних доказів і піддають тортурам. Після цього починаються судові процеси, які нічого не мають спільного з правовою системою будь-якої країни

- сказав Лубінець.

Він додав, що Україна має підтверджені дані, що росія катує цивільне населення, піддає їх сексуальному, психологічному насиллю, не надає доступу до медичної допомоги.

Питання повернення цивільних додому перебуває у постійному фокусі нашої роботи. Зокрема, через виконання пункту 4 Формули миру президента України - це повернення додому всіх депортованих та полонених

- додав Лубінець.

Омбудсман наголосив, що 26 лютого Україна створила Міжнародну платформу за звільнення незаконно затриманих російською федерацією цивільних осіб.

Ми розуміємо, що не можемо самостійно створити механізм повернення цивільних громадян України. Ми повинні створити механізм тиску на рф, щоб перестали незаконно затримуватися цивільні громадяни України на ТОТ і паралельно розпочався процес повернення цивільних громадян України. Окреме питання - це надання доступу представникам міжнародних організацій до місць тримання цивільних заручників

- резюмував Лубінець.

Нагадаємо

На поточний момент понад 37 тис. громадян України внесені до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Серед них військовослужбовці та цивільні особи.

Котенко розповів, як заповнити онлайн-анкету про зниклу безвісти особу - алгоритм дій01.04.24, 17:03 • [views_0]