rosiia-v-oon-zablokuvala-monitorynh-sanktsii-proty-pivnichnoi-korei

росія в ООН заблокувала моніторинг санкцій проти Північної Кореї

 • 25820 переглядiв

росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН щодо продовження мандату групи з моніторингу санкцій проти Північної Кореї.

У четвер, 28 березня, росія на засіданні Ради безпеки ООН наклала вето на резолюцію, яка продовжувала мандат групи експертів, відповідальних за моніторинг санкцій проти Північної Кореї. Про це пише УНН з посиланням на АР.  

Деталі 

Зазначається, що резолюцію Радбезу ООН щодо Північної Кореї, яку підготували США, підтримали 13 членів органу. Китай під час голосування утримався, що не впливало б на її ухвалення, якби росія не наклала вето.

Резолюція стосувалась мандату санкційного комітету з питань КНДР при Радбезі, який діяв із 2006 року – тоді ж, коли на Пхеньян наклали санкції за перше випробування ядерної зброї. Він відповідав за моніторинг відповідних обмежень.

Голова Служби зовнішньої розвідки Росії відвідав візитом до КНДР28.03.24, 07:10 • [views_0]

Посол росії в ООН василій небензя перед голосуванням заявив, що західні країни намагаються "задушити" Північну Корею, а санкції виявилися "неактуальними" і "відірваними від реальності" у стримуванні її ядерної програми.

Своєю чергою заступник посла заявив, що вето рф це "спроба одного члена ради змусити замовкнути незалежні об’єктивні розслідування" порушень санкцій Північною Кореєю. 

Нагадаємо

Раніше Financial Times повідомив, що росія почала прямі поставки нафти до Північної Кореї всупереч санкціям ООН, а Пхеньян надає рф зброю у відповідь, що є бартерною угодою, яка відкрито порушує санкції