rosiia-za-kryptovaliutu-kupuie-tovary-podviinoho-pryznachennia-yaki-vykorystovuie-dlia-vyrobnytstva-zbroi-wsj

росія за криптовалюту купує товари подвійного призначення, які використовує для виробництва зброї – WSJ

 • 24937 переглядiв

росія використовує криптовалюти, такі як Tether, для обходу західних санкцій та купівлі товарів подвійного призначення, які імпортуються і використовуються для виробництва зброї для нападу на Україну.

росіяни активно використовують фінансові операції з криптовалютою для того, щоб обходити західні санкції і купувати товари подвійного призначення, які завозяться до рф і використовуються для виробництва зброї, якою ворог атакує Україну. Про це пише The Wall Street Journal, повідомляє УНН.

Деталі

Зокрема, видання описує ситуацію, коли концерн "калашников" для передачі фірмі у Гонконзі декількох мільйонів доларів за електроніку для безпілотників за допомогою посередника використав криптовалюту Tether.

Як зазначає The Wall Street Journal, Tether став одним із стандартних способів оплати на чорному ринку у світі. Стверджується, що ця цифрова валюта забезпечується доларом США. один до одного . Але на відміну від доларів, випущених державою всередині банківської системи, влада має обмежену можливість відстежувати їх використання у всьому світі.

Для військової машини рф Tether став незамінним. Це допомагає російським компаніям обходити західні санкції та закуповувати так звані товари подвійного призначення, до яких входять дрони та інше високотехнологічне обладнання. Імпортери, які працюють з такими товарами, здійснюють перекази в рублях на російські банківські рахунки, керовані посередниками, які конвертують рублі  і виплачують місцеву валюту своїм іноземним постачальникам у таких місцях, як Китай та Близький Схід.

Міністерство фінансів США чинило тиск на Конгрес, щоб той ухвалив закон, який надав би йому можливість блокувати транзакції в стейблкоінах, номінованих у доларах США, таких як Tether . Минулого тижня відомство внесло до чорного списку московську компанію, яка співпрацювала з російським банком, який потрапив під санкції, для надання платежів на основі Tether.

"росія все частіше звертається до альтернативних платіжних механізмів, щоб обійти санкції США та продовжити фінансувати війну проти України", - заявив у своїй заяві заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон.

Приватний емітент Tether, Tether Holdings, зареєстрований на Британських Віргінських островах і який належить невеликій групі приватних осіб, розподіляє Tether серед клієнтів в обмін на долари, які він інвестував в казначейські облігації США. Клієнти торгують Tether через віртуальні публічні реєстри, відомі як блокчейни або через приватні біржі, іноді для купівлі інших криптовалют або, як у випадку з росією, для оплати товарів та послуг.

Додатково

За підсумком співпраці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та зарубіжних ЗМІ у Нідерландах арештували трьох осіб, які в обхід санкцій постачали до росії товари для військових потреб.

"Ми щиро вдячні міжнародним розслідувачам, професійна діяльність яких допомагає перекривати російські шляхи незаконного постачання іноземної мікроелектроніки для комплектації ворожих ракет і безпілотників. Серед останнього – маємо успішний кейс взаємодії із журналістами Нідерландів. Їх розслідування призвело до того, що влада країни заарештувала трьох осіб в рамках багатонаціонального розслідування міжнародної контрабандної мережі, яка працювала задля обходу загальноєвропейських санкцій проти росії. Такі невеликі локальні кроки допомагають підвищувати ефективність санкційного тиску на країну-агресорку", - розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.