rosiya-khoche-likviduvati-odnu-z-nayvidomishikh-pravozakhisnikh-grup-krayini

Росія хоче ліквідувати одну з найвідоміших правозахисних груп країни

 • 13808 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Генпрокуратура Росії вимагає ліквідувати правозахисне товариство "Меморіал", яке є найвідомішою правозахисною групою країни, в рамках багатомісячного придушення активістів, незалежних ЗМІ та прихильників опозиції. Про це пише УНН з посиланням на заяву групи.

Деталі

Генеральна прокуратура звернулася до Верховного суду Росії з клопотанням про позбавлення правового статусу "Меморіалу" - міжнародної правозахисної групи, яка набула популярності завдяки дослідженням політичних репресій у Радянському Союзі та була оголошена "іноземним агентом" у 2016 році.

Група в Твіттер заявила, що прокуратура звинуватила її в систематичному порушенні закону про "іноземних агентів". У заяві на своєму веб-сайті правління "Меморіалу" заявило, що законних підстав скасування правового статусу групи немає.

"Ми неодноразово заявляли, що закон ("про іноземних агентів") спочатку було розроблено, як інструмент для переслідування незалежних організацій, і наполягали на його скасуванні, - йдеться у заяві. - Це політичне рішення знищити групу "Меморіал" – організацію, яка займається історією політичних репресій та обстоює права людини".

Слухання за клопотанням про відміну правового статусу "Меморіалу" призначено на 25 листопада, йдеться у повідомленні групи.

Додамо

В останні місяці російський уряд оголосив низку незалежних ЗМІ, журналістів та правозахисні групи "іноземними агентами". Принаймні двоє з них розпалися, щоб уникнути жорсткіших репресій з боку авторитарного режиму Путіна.

Товариство "Меморіал" існує понад 30 років, воно було створено у 1989 році. Головним напрямом його діяльності спочатку було увічнення пам'яті жертв радянських репресій, згодом додалися інші історико-просвітницькі та правозахисні проекти.

Українські Національні Новини

Новини Світу