rosiya-mozhe-piti-na-tsilespryamovaniy-propusk-cherez-bilorus-velikoyi-kilkosti-migrantiv-v-ukrayinu-monastirskiy

Росія може піти на цілеспрямований пропуск через Білорусь великої кількості мігрантів в Україну - Монастирський

 • 13560 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Існує можливість, що Росія, зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь в Україну великої кількості нелегальних мігрантів. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час виступу в парламенті, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, зі слів міністра, в усьому світі нарешті зрозуміли, що міграційна криза на польсько-білоруському кордоні створена штучно, і нею керують спецслужби РФ. Він зазначив, що тисячі мігрантів намагаються прорвати кордон Польщі під супроводом військових з Білорусі.

На цей час постраждало 12 польських прикордонників та правоохоронців.

Цитата:

"Але це лише перший етап цієї спецоперації. Другий і наступний залежить від реакції світової спільноти, у першу чергу країн ЄС та НАТО. Можна спрогнозувати, що в Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію на повну та завдати максимальної репутаційної шкоди як Європейському Союзу, так і нашій державі. Отже, ми не виключаємо, що є можливість, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь на нашу територію у великій кількості нелегальних мігрантів", - заявив міністр.

Він запевнив водночас, що ситуація на кордоні з Білоруссю на сьогодні контрольована та стабільна.

Доповнення

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС. Потім було ще кілька спроб штурму. 16 листопада мігранти агресивно поводилися, підійшовши впритул до кордону, кидали каміння в польських силовиків, поранивши кількох.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Політика