rosiya-peresliduye-aktivistiv-ta-pravozakhisnikiv-v-krimu-ta-na-luganschini-ombudsmen

Росія переслідує активістів та правозахисників в Криму та на Луганщині - омбудсмен

 • 79683 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Росія переслідує активістів та правозахисників на тимчасово окупованих територіях Кримського півострова та Луганської області. Про це повідомила у своєму Telegram-каналі омбудсмен Людмила Денісова, пише УНН.

Деталі

Так, за інформацією омбудсмена, сьогодні російські силовики провели обшук у будинку правозахисника, ветерана кримськотатарського національного руху Абдурешита Джеппарова в Білогірську. До Джеппарова не допустили адвокатів.

Після обшуку російські силовики відвезли Джеппарова та двох кримських татар - Мухаммеда Алі Джеппарова та Февзі Якубова, які перебували у його будинку, до Білогірського райвідділу поліції, повідомила Денісова.

З її слів, наразі "Білогірський районний суд Криму" заарештував Джеппарова на 15 діб за обвинуваченням у пропаганді забороненої символіки. Протокол відносно нього складено за фактом публікації у Фейсбуці у 2019 році.

Аналогічні арешти, повідомляє Денісова, фіксуються і на тимчасово окупованій території Луганської області. Так, на сьогодні відомо про 47 випадків арештів проукраїнських активістів у містах Марківці, Старобільську, Новоайдарі, Станиці-Луганській.

Так звані "прокурори ЛНР" фабрикують матеріали справи за зібраною інформацією починаючи з 2016 року – пости у соціальних мережах, розмови на політичні теми, участь у політичних партіях тощо, зазначила уповноважена ВР.

Цитата

“Свавільні затримання та арешти жителів окупованих територій є порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини та статті 9 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Прошу міжнародну спільноту врахувати ці факти при посиленні тиску на державу-терориста для припинення війни і виведення армії російських загарбників з України”, - наголосила омбудсмен.

Раніше

Як писав УНН, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські загарбники заявили про відновлення навчального процесу у школах, але без української мови, української літератури та історії України.

Українські Національні Новини

Суспільство