rosiya-podvoyila-zakupivli-gazu-z-turkmenistanu-v-2021-rotsi

Росія подвоїла закупівлі газу з Туркменістану в 2021 році

 • 17554 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Росія подвоїла закупівлі природного газу з Туркменістану цього року на тлі зростання світового попиту, заявив у п'ятницю посол Росії в Ашхабаді Олександр Блохін. Про це пише УНН з посиланням на Радіо Азатлик.

Деталі

Посол Олександр Блохін заявив, що Росія цього року планує імпортувати близько 10 мільярдів кубометрів газу з Туркменістану, що майже вдвічі більше, ніж у 2020 році.

Обсяги цього року були на одному рівні з періодом до 2016 року, коли Росія припинила імпорт газу з Туркменістану на тлі цінових суперечок і падіння світових цін.

Москва відновила закупівлі туркменського газу в 2019 році, коли підписала п’ятирічний контракт, який передбачає щорічні поставки 5,5 млрд кубометрів.

Контекст

Туркменістан в значній мірі залежить від експорту своїх величезних запасів природного газу, і крок Росії щодо припинення поставок у 2016 році завдав важкого удару по туркменській економіці.

Китай замінив Росію як головний напрямок експорту туркменського газу. Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов заявив, що країна щорічно постачає в Китай 40 мільярдів кубометрів газу.

На початку цього року китайська державна CNPC розпочала роботу зі створення нових свердловин на гігантських родовищах природного газу Туркменістану в обмін на майбутні поставки. Згідно з угодою з CNPC, Туркменістан оплачуватиме свої послуги, постачаючи 17 мільярдів кубометрів газу на рік протягом трьох років із загалом 51 мільярда кубометрів газу.

Додамо

Туркменістан також працює над будівництвом газопроводу, який би перекачував газ в Афганістан, Пакистан та Індію.

Туркменістан займає перше місце з постачання газу до Китаю трубопроводом, на другому місці Росія (1,27 млрд доларів, 6,63 млн тонн), за нею слідує Казахстан (946,11 млн доларів, 4,02 млн тонн).

Українські Національні Новини

Новини Світу