rosiya-poperedzhaye-pro-pripliv-boyovikiv-id-v-afganistan-z-susidnikh-krayin

Росія попереджає про приплив бойовиків ІД в Афганістан з сусідніх країн

 • 23022 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Росія виступила з попередженням про загрозу з боку бойовиків Ісламської держави в Афганістані, заявивши, що вони хлинуть з Сирії, Лівії та інших країн. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, який перебуває з візитом в Таджикистані, заявив, що Москва надасть своєму союзнику зброю, техніку і навчання на тлі ситуації в сусідньому Афганістані, що "погіршується".

Виступаючи в столиці Таджикистану Душанбе, де він зустрівся зі своїм колегою Шерали Мірзо, Шойгу сказав, що Москва організувала додаткові поставки озброєння і техніки для підтримки армії Таджикистану.

У вівторок Москва заявила, що відправить близько 1 000 своїх солдатів в Таджикистан для участі у спільних військових навчаннях в країні наступного тижня.

Додамо

Наступного тижня Росія, Таджикистан і Узбекистан проведуть спільні військові навчання біля кордону Таджикистану з Афганістаном, де таліби домоглися "величезних військових успіхів". Група бойовиків стверджує, що контролює 90% кордонів країни - твердження, яке афганський уряд заперечує.

Минулого тижня таджицькі військові провели найбільші військові навчання в історії країни. Близько 230 000 солдатів взяли участь в навчаннях, і ще 20 000 були направлені для посилення інших сил, які охороняють кордон з Афганістаном.

Після виведення військ під керівництвом США з Афганістану, Росія намагалася скористатися зростаючими побоюваннями з приводу безпеки в багатьох країнах Центральної Азії, побоюючись, що це створить "вакуум безпеки".

Контекст

14 квітня президент США Джо Байден оголосив про своє рішення завершити операцію в Афганістані, що стала найтривалішою зарубіжної військовою кампанією в американській історії. На початку липня рух “Талібан” на фоні виведення військ західної коаліції взяло під контроль райони Афганістану уздовж кордонів з п’ятьма країнами — Іраном, Таджикистаном, Туркменістаном, КНР і Пакистаном. Як заявив новий командувач ЗС Афганістану генерал Валі Мохаммад Ахмадзай, пріоритетом для армії є захист від талібів основних міст країни, прикордонних переходів і шосе. За його словами, ватажки “Талібану” мають намір спочатку перерізати основні дороги, по яким йде підвезення товарів, а потім розгорнути наступ на міста і райони.

Українські Національні Новини

Новини Світу