rosiya-poslidovno-znevazhaye-ta-shantazhuye-obsye-golova-mzs-ukrayini

Росія послідовно зневажає та шантажує ОБСЄ – голова МЗС України

 • 15463 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Шантаж і зневагу з боку Росії до ОБСЄ може зупинити лише принципова позиція та дії цієї організації. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з діючою Головою ОБСЄ, міністеркою закордонних справ Швеції Анн Лінде, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, міністр заявив, що поінформував ОБСЄ, що, попри гучні заяви, реального відведення військ Російської Федерації від українських кордонів не відбувається.

З його слів, з трохи більше ніж 100 тис. російських військових, які були зосереджені на кордоні України та окупованих територіях України, на момент заяви про припинення цих начебто навчань, зараз, через більше ніж місяць, відведено не більше 12 тис. російських військових; як зазначив міністр, це "не відведення, не деескалація, загроза залишається актуальною".

Цитата:

"Нам дуже важко і болісно в Києві бачити, як Росія послідовно зневажає ОБСЄ. Москва відмовилась пояснити концентрацію своїх військ у рамках Віденського документу, а це – обов’язок учасників цього документу. Москва підриває довіру, вийшовши з Договору про відкрите небо. У травні Росія змусила ОБСЄ скоротити тривалість мандату місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" на кордоні з Україною, а зараз погрожує повним закриттям цих місій", - заявив Кулеба.

Деталі

Дипломат заявив, що мета цих зусиль є очевидною: Росія не хоче, щоб незалежні спостерігачі ОБСЄ бачили хоча б що-небудь з тих військових зусиль, до яких вдається Росія вздовж українсько-російського кордону.

"Україна наполягає, що ця місія в "Гуково" і "Донецьку" має продовжити роботу і після 31-го липня. Шантаж і зневагу з боку Росії до ОБСЄ може зупинити лише принципова позиція та дії цієї організації, і Україна завжди стоятиме на боці ОБСЄ у цій боротьбі", - наголосив міністр.

Що було раніше

Росія у травні заблокувала продовження мандата місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні на чотири місяці.

У МЗС тоді заявили, що Росія прагне продовжувати безперешкодне постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на окуповані території України.

Українські Національні Новини

Політика