rosiya-prigrozila-kiyevu-viynoyu-cherez-prokhodzhennya-ukrayinskikh-korabliv-pid-kerchyu

Росія пригрозила Києву "війною" через проходження українських кораблів під Керчю

 • 28676 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. На засіданні в середу Рада Федерації схвалила заяву, у якій йдеться, що порушення "процедур проходження" українських кораблів через Керченську протоку може призвести до виникнення військового конфлікту з Росією, передає УНН, посилаючись на ТАСС.

"Проходження українських кораблів через Керченську протоку - це не питання співвідношення сил або присутності НАТО в Чорноморському регіоні, а виключно проблема дотримання українською стороною встановлених процедур, які їй добре відомі і успішно використовувалися нею до листопада 2018 року. Спроби України діяти в обхід цих процедур несуть в собі ризики виникнення військового конфлікту між Україною і Російською Федерацією, в який може бути залучена і НАТО", - йдеться в заяві РФ.

Російські сенатори в заяві також висловили невдоволення щодо того, що НАТО нарощує військову присутність і в Чорноморському регіоні.

"Підтримка НАТО Грузії в дні трагічних подій в серпні 2008 року, а тепер і України, в тому числі 25 листопада 2018 року в ході протиправної перетину державного кордону Російської Федерації судами українських військово-морських сил в районі Керченської протоки, заохочує керівництво цих двох країн, впевнене в своїй безкарності, на нові авантюри", - сказано в документі.

Нагадаємо, 4 квітня в НАТО узгодили пакет заходів по удосконаленню ситуаційної обізнаності та по активізації підтримки Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і служби берегової охорони, заходи в порти і проведення навчань і обмін інформацією.

Як повідомляв УНН, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

Українські Національні Новини

Політика