rosiya-suttyevo-skorotit-vidobutok-nafti-nastupnogo-misyatsya-u-vidpovid-na-obmezhennya-zakhidnikh-tsin

росія суттєво скоротить видобуток нафти наступного місяця у відповідь на обмеження західних цін

 • 641922 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. росія планує скоротити видобуток нафти на 500 000 барелів на день наступного місяця, виконавши обіцянку "помститися" західним енергетичним санкціям та різко піднявши ціни на нафту. Про це УНН інформує з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Цей крок загрожує відновити потрясіння на нафтовому ринку, який спокійно сприймав перебої з поставками з росії. Це ще більше посилює обмеження на постачання з боку ОПЕК+, коли Саудівська Аравія вже скоротила видобуток на 2 мільйони барелів на день минулого року, щоб підтримати ціни.

Скорочення росії еквівалентно приблизно 5% січневого обсягу видобутку. кремль неодноразово натякав на такий крок з того часу, як Європейський Союз та "Велика сімка" промислово розвинених країн почали обговорювати обмеження цін на експорт російської нафти та нафтопродуктів в умовах війни в Україні.

"росія вважає, що механізм обмеження цін на російську нафту та нафтопродукти є втручанням у ринкові відносини та продовженням деструктивної енергетичної політики колективного Заходу", - заявив у п'ятницю віце-прем'єр олександр новак.

З моменту введення заборони на імпорт до ЄС та обмеження цін "більшість спостерігачів очікували на деяке зниження обсягів виробництва, і Москва, можливо, просто намагається зобразити обов'язкове скорочення як добровільний політичний вибір", - сказав Боб Макнеллі, президент Rapidan Energy Group і колишній член Білого дому. "Я сумніваюся, що партнери росії з ОПЕК+ були зненацька захоплені, і не очікую, що скорочення пропозиції змінить їхню політику "залишатися на місці".

У короткостроковій перспективі нема кому заповнити дефіцит пропозиції, створений російськими скороченнями, вважає Джованні Стауново, аналітик UBS Group AG.

За словами новака, на даний момент росія може продавати свої обсяги нафти на зовнішні ринки, але не хоче дотримуватися цінових обмежень, запроваджених західними країнами. "При прийнятті подальших рішень ми діятимемо, виходячи з того, як розвивається ситуація на ринку", - сказав він.

Огляд ринку

Російські скорочення навряд чи вплинуть на світові нафтові ціни в довгостроковій перспективі, вважає Віктор Катона, аналітик Kpler. За його словами, досі скорочення було оголошено лише на березень, і після цього видобуток у росії може відновитись.

Катона додав, що з огляду на здатність країни експортувати сиру нафту в умовах санкцій, скорочення виробництва може призвести до зниження продуктивності НПЗ, тоді як постачання іноземним клієнтам може залишатися стабільним.

росії також може знадобитися більше місяця, щоб перерозподілити обсяги сирої нафти та нафтопродуктів, що вивільнилися внаслідок заборони на імпорт з Європи, вважає Сергій Вакуленко, експерт із російської нафти з Фонду Карнегі.

"Тоді росія може продовжити скорочення видобутку і піар-кампанію, що її супроводжує", - сказав він.

Падіння доходів

Видобуток нафти в росії виявився напрочуд стійким на тлі кількох хвиль енергетичних обмежень, введених західними країнами та їх союзниками.

Досягши у квітні мінімуму після вторгнення в 10,05 млн барелів на день, видобуток російської нафти до кінця 2022 року відновився приблизно до 10,9 млн барелів нафти.

Проте в останні місяці нафтові доходи Москви постраждали через обмеження цін та загальне зниження світових цін на нафту. Дисконт, з яким нафта сорту "Юралс" - основний експортний сорт росії - торгується по відношенню до міжнародного зразка, також збільшився, оскільки країна шукає нові ринки та альтернативні методи відвантаження за умов санкцій.

Українські Національні Новини

Новини Світу