rosiyani-vivezli-schonaymenshe-14-sirit-z-khersonu-v-krimskiy-ditbudinok-yakiy-zmi-okhrestili-dityachim-kontstaborom

Росіяни вивезли сиріт з Херсону в кримський дитбудинок, який ЗМІ охрестили "дитячим концтабором"

 • 1155396 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. За даними росЗМІ, російська влада вивезла щонайменше 14 дітей-сиріт молодше п'яти років з Херсона до дитячого будинку "Ялиночка" в тимчасово окупований Крим. Два роки тому медіа назвали це заклад "дитячим концтабором" через умови, в яких утримують дітей, передає УНН.

Деталі

Журналістам вдалося встановити конкретне місцеперебування дітей за допомогою фотографій, опублікованих на сайті "Усиновлення у московській області". Мінсоцрозвитку регіону підбивало підсумки акції "Стань Дідом Морозом" для сиріт з тимчасово окупованих територій України та опублікувало понад 700 знімків дітей із подарунками. Фотографії супроводжувалися листами Діду Морозу, де діти коротко розповідали про себе.

Ці листи, як зазначають журналісти, були написані вихователями від імені кількох дітей молодшого віку. В 14 листівках згадувалося, що дитина, яка звертається до Діда Мороза, приїхала з Херсона, в 10 з них поточне місцеперебування сиріт не було вказано або спеціально замазано білим полем. У інших двох листах зазначали, що дитина приїхала з Херсона до Сімферополя, і ще у двох була вказана також назва дитячого будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через війну в Україні зникло безвісти 352 дитини – Омбудсман

Як пише ЗМІ, всіх 14 сиріт сфотографували в дитячому будинку "Ялиночка", який спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та ВІЛ. Він підпорядковується кримському МОЗ. На фото зображені діти в середньому від двох до п'яти років. У звіті акції "Стань Дідом Морозом" є ще дев'ять дітей такого ж віку в кімнатах "Ялиночки", у тому числі діти з інвалідністю. Однак у листах від їхніх імен не вказано, як саме вони опинилися в установі, відзначають журналісти.

Згідно з "Робітничою програмою" дитячого будинку на 2021–2025 роки, установа має виховувати у дітей "вищі моральні почуття", у тому числі "патріотизм та громадянськість", а також формувати у вихованців уявлення про те, що "Крим знаходиться на півдні росії" та "усвідомлення себе як громадянином багатонаціональної росії".

Як повідомляє медіа, два роки тому в цьому дитбудинку виникнув скандал через неналежний догляд персоналу за дітьми — кілька прийомних сімей розповіли, що забирали дітей із "Ялиночки" з крайнім ступенем виснаження - їх не годували. Тоді в ЗМІ цей дитбудинок назвали "концтабором", а умови утримання дітей порівнювали з "умовами в Освенцимі".

Про те, що близько 46 дітей-сиріт із херсонського Будинку малюка відправили до Криму, 21 жовтня заявив російський гауляйтер кирило стремоусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернення дітей в Україну: що необхідно знати

Представники українського проєкту "Лабораторія журналістики суспільного інтересу", які займаються зокрема питаннями насильницького переміщення дітей на тимчасово окуповані території та на територію рф, повідомили журналістам, що їм відомо про вивезення сиріт з херсонського будинку малюка "Дзвіночок", в якому утримувалися діти молодше за п'ять років. Однак інформації про "Ялиночку" українські правозахисники не мають.

Нагадаємо

Міністр оборони України Олексій Резніков у грудні 2022 року повідомив, що росія депортувала понад 13 000 українських дітей.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП