rosiyska-armiya-vtratila-do-polovini-svoyikh-osnovnikh-boyovikh-tankiv-analitiki

Російська армія втратила до половини своїх основних бойових танків - аналітики

 • 513783 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. За підрахунками спеціалізованого аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), російська армія втратила майже 40% свого довоєнного парку танків після дев'яти місяців боїв в Україні. Про це УНН пише посилаючись на The Guardian.

Деталі

Для деяких ключових танків, що використовуються в бойових діях, цей показник досягає 50%, що змушує росію використовувати свої значні запаси часів Холодної війни. За оцінками, кількість танків України збільшилася через кількість захоплених нею танків та постачання танків радянської епохи від її західних союзників.

Джон Чіпман, голова аналітичного центру, сказав, що війна була «політичним і військовим провалом для росії», наголосивши на недоліках у керівництві та недоліках у її озброєнні, незважаючи на зусилля кремля з модернізації.

"Дії росії за останній рік викликали питання не тільки щодо компетентності її військового та вищого військового керівництва, але й щодо згуртованості командування", - сказав він, відкриваючи щорічний аудит військового балансу збройних сил світу, який проводить IISS.

Цифри аналітичного центру засновані в основному на зображеннях з відкритих джерел з безпілотників, супутників та на полі бою, зроблених з початку війни до кінця листопада, хоча продовження війни означає, що цифри можуть бути лише оціночними.

Його головний підрахунок полягає в тому, що кількість танків у російській армії скоротилася на 38% з 2 927 до 1 800, у той час як були особливо великі втрати Т-72Б3, модернізованій версії, вперше поставленій до армії в 2013 році.

За словами Чіпмана, важкі втрати на полі бою означають, що росія втратила «близько 50% свого парку танків і споріднених танків до вторгнення», а повільне промислове виробництво «примушує Москву покладатися на свою стару зброю, що зберігається, як заміна зношеним».

Російські війська очікували, що їх зустрінуть в Україні на початку війни, і в деяких випадках носили парадну форму, вважаючи, що після бліцкригу танки будуть використані для проведення параду на вулицях Києва. Натомість їх розстріляла українська артилерія та піхота із застосуванням протитанкових засобів.

Але хоча втрати на полі бою значні, росія зберігає велику кількість старих танків на довгостроковому зберіганні, яке в даний час оцінюється в 5 000, а це означає, що Москва може продовжувати дотримуватися стратегії виснаження протягом деякого часу.

Україна, однак, зіткнулася з тим, що кількість її танків збільшилася з 858 до 953, тому що вона частково компенсувала свої втрати, захопивши близько 500 танків у росії, з яких, за словами аналітика IISS Генрі Бойда, вона також отримала значні пожертви від Польщі, Чехії та інших держав з бронетехнікою радянських часів, але її танкові сили в даний час все ще вдвічі менші за російські.

Бен Баррі, аналітик із наземних бойових дій, сказав, що, за його розрахунками, Україна зрештою отримає близько чверті з 1000 танків та бойових машин, які вона запросила.

За словами Баррі, це може дати «тактичну перевагу», якщо вона супроводжуватиметься достатньою кількістю боєприпасів та запасних частин. Проте, за словами аналітика, неясно, «чи є у Києва достатня бойова міць, щоб швидко витіснити російські війська».

Баррі дійшов висновку, що в результаті «ми можемо очікувати ще один кривавий рік», у якому бойові дії будуть непередбачуваними — після періоду, коли, за оцінками, з обох боків було вбито або поранено щонайменше 200 000 людей.

Доповнення

Київ сподівається отримати у найближчі кілька місяців хвилю західних танків та бойових машин, які він планує використати для прориву на полі бою. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, однак, попередив у середу, що країна поки має лише «півбатальйону» танків Leopard 2 для відправки в Україну, 14 новіших танків типу A6 Leopard на додаток до трьох з Португалії.
Польща також взяла на себе зобов'язання направити до Києва батальйон танків Leopard 2 і зараз навчає українські війська їх використанню.

Українські Національні Новини

Новини Світу