rosiyska-elektroenergiya-kuleba-zayaviv-scho-u-2023-rotsi-ukrayina-povnistyu-vidyednayetsya-vid-rf

Російська електроенергія: Кулеба заявив, що у 2023 році Україна повністю від’єднається від РФ

 • 15828 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. До 2023 року українська система електроенергії має повністю від'єднатися від російської та білоруської і приєднатися до системи Європейського Союзу. Про це в ефірі ток-шоу "Велика політика" заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише УНН.

Він також пояснив, чому нині Україна змушена постачати електрику з РФ.

Цитата:

"Зараз фізично наша система з радянських часів приєднана до російської і білоруської електросистем. Тому в критичних ситуаціях із точки зору забезпечення електроенергією відбуваються вимушені тимчасові закупівлі електроенергії в тих, до кого ти приєднаний", – наголосив міністр.

Також він зазначив, що стратегія України нині – повністю від'єднатися від російської системи, не залежати від неї жодним чином і в термін до 2023 року стати частиною електромережі Європейського Союзу.

Кулеба пояснив, чому було визначено саме такий термін: "Потрібно пройти технологічний шлях, потрібно привести свою систему у відповідність до європейських стандартів. Мої колеги з Міністерства енергетики рухаються цим шляхом. Наскільки мені відомо, це (2023 рік, – ред.) найраніший термін, коли можна підготувати свою систему до переходу на роботу за європейськими стандартами".

Нагадаємо, Україна відновила імпорт електроенергії з Росії з 1 лютого.

Ситуація в енергосистемі України

НКРЕКП повідомила, що ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій залишається критичною.

“Ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) залишається критичною. Щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам”, — повідомили у комісії.

Так, за даними НЕК “Укренерго”, станом на 31 січня 2021 року запаси палива на складах ТЕС з листопада 2020 року зменшилися у 5,7 разів — до 436,8 тис т. 48% запасів вугілля зосереджено лише на двох станціях — Луганській та Слов’янській ТЕС.

Разом з цим, за даними Міністерства енергетики України, станом на 2 лютого 2021 року запаси вугілля на ТЕС становлять 431,9 тис т (291 тис т — газового вугілля та 140,9 тис т — антрациту). Поточні запаси вугілля в 5,5 разів менші за значення станом на 4 лютого 2020 року (2,4 млн т).

Українські Національні Новини

Політика