rosiyski-shpiguni-mogli-perekhopiti-dzvinok-trampu-z-ukrayini-cnn

Російські шпигуни могли перехопити дзвінок Трампу з України - CNN

 • 9876 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Телефонний дзвінок посла США в Євросоюзі Гордона Сондленда, який цього літа з ресторану в Україні дзвонив президенту Дональду Трампа, виглядає як шокуюче порушення безпеки, що викликає серйозну стурбованість контррозвідки. Про це CNN повідомили кілька колишніх чиновників, за словами яких, існує висока ймовірність, що розвідувальні служби багатьох іноземних держав, включаючи Росію, прослухали цю розмову, передає УНН.

"Якщо це так, то телефонна розмова по стільниковому телефону між послом Сондлендом і президентом Трампом є кричущим порушенням традиційної практики контррозвідки, про яку всі посадові особи національної безпеки, включаючи політичних призначенців-послів, таких як Сондленд, неодноразово отримували інформацію", - заявив колишній співробітник ЦРУ Марк Полімеропулос, який курирував операції в Європі і Росії до відставки цього літа.

"Я не пам'ятаю, щоб у моїй кар'єрі був час, коли посол в умовах високої контррозвідки, таких як в Києві, вів би таку небезпечну розмову з чинним президентом. Цього просто не повинно було статися", - сказав він.

Американський топ-дипломат Білл Тейлор під час першого публічного слухання з імпічменту в середу повідомив, що один з його співробітників, що супроводжував Сондленда на зустрічі в Києві, бачив, як посол зателефонував Трампу зі свого мобільного телефону і почув запитання президента про "розслідування".

Тейлор підтвердив, що він зрозумів, що термін "розслідування" означає питання, пов'язані з виборами в 2016 році, зі справою Джо і Хантера Байденів і Burisma.

"Посол Сондленд сказав президенту Трампу, що українці готові рухатися вперед", - сказав Тейлор законодавцям.

За словами Тейлора, дзвінок стався 26 липня - на наступний день після телефонної розмови Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським, який привів до скарги інформатора щодо того, що Трамп просив "втручання" з боку іноземної держави в його президентську кампанію 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Публічні слухання з імпічменту Трампа у США подивилися майже 14 млн людей

Як повідомив CNN один колишній співробітник розвідки, посол США, що розмовляє з президентом, зазвичай робить це з посольства по захищеним телефонним лініям.

"З усіх засобів зв'язку стільникові телефони ще більш уразливі, ніж небезпечні стаціонарні телефони, які набагато більш уразливі, ніж захищені засоби зв'язку", - сказав колишній чиновник.

"Це упущення було тільки посилено тим фактом, що Сондленд зробив цей дзвінок публічно, де його можна було легко підслухати, і в іншій країні, яка вже стала мішенню іноземних супротивників США, включаючи Росію", - заявили нинішні і колишні посадові особи.

"Немає сумнівів, що російські і, можливо, багато інших іноземних спецслужб могли б перехопити цей дзвінок. Москва, безсумнівно, була б рада", - вважає Полімеропулос.

"Це дало б росіянам важливе підтвердження того, що президент Трамп дійсно робив саме те, про що Москва майже напевно вже знала: що наш президент вставляв серйозний клин в поточні програми США зі сприяння безпеці, яких так відчайдушно потребувала Україна в їх триваючій боротьбі з Росією", - додав він.

Крім того, колишній радник Трампа з національної безпеки в Росії Фіона Хілл в жовтні дала свідчення, заявивши, що раніше вона намагалася змусити Сондленда припинити використовувати його особистий мобільний телефон для роботи.

"Я маю на увазі, якісь з них були смішними, але вони також були, для мене і для інших такими, що глибоко непокоять. І я дійсно пішла в наше розвідувальне бюро і попросила сісти з ним і пояснити, що це було ризиком контррозвідки, зокрема, повідомляти наші особисті телефонні номери. Всі ці комунікації могли бути дуже легко пробиті росіянами", - сказала Хілл в показаннях палаті представників.

Як повідомляв УНН, президент США Дональд Трамп заявив в четвер, що йому не потрібна допомога України, щоб перемогти колишнього віце-президента Джозефа Байдена на виборах в листопаді наступного року.

Українські Національні Новини

Політика