rosiyski-zmi-iz-proektu-oboronnogo-byudzhetu-ssha-viklyuchili-sanktsiyi-proti-pivnichnogo-potoku-2-ta-35-rosiyan

Російські ЗМІ: із проекту оборонного бюджету США виключили санкції проти "Північного потоку – 2" та 35 росіян

 • 18038 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. Оборонний бюджет США не включає санкції проти "Північного потоку – 2". Окрім того, оборонний бюджет США виключає положення про можливість введення санкцій щодо 35 росіян. Про це інформує УНН з посиланням на заяви російських ЗМІ.

Деталі

У ньому наголошується, що положення про "запровадження санкцій щодо "Північного потоку - 2" було включено до схваленої нижньою палатою законодавчого органу версії проекту оборонного бюджету і "зобов'язувало президента запровадити санкції щодо "Північного потоку".

"Узгоджений документ (проект бюджету-ред) не містить цього положення", - наголошується у заяві.

Американські законодавці також виключили із узгодженого проекту американського оборонного бюджету положення про заборону на придбання та продаж особами зі США новостворених російських суверенних боргових зобов'язань.

"Законопроект у Палаті (представників-ред) містив поправку, яка передбачала введення заборони на транзакції щодо нового російського суверенного боргу. Сенатська поправка не містить цього положення. Узгоджений варіант не містить цього положення", - йдеться в поясненнях до погодженого проекту документа.

Узгоджений проект оборонного бюджету США включає 4 млрд доларів на ініціативу, спрямовану на стримування агресії Росії.

Водночас, за даними ЗМІ, проект оборонного бюджету на 2022 рік включає виділення 300 млн доларів на військову допомогу Україні. Це на 50 млн більше, ніж вимагала адміністрація президента.

Додамо

Представлений проект бюджету має пройти затвердження у палаті представників та сенаті, перш ніж його підпише президент Джо Байден. Подальші поправки також не виключені, хоча документ пройшов попереднє узгодження за участю представників обох партій.

Проект оборонного бюджету США на 2022 рік розміром 770 млрд доларів був двічі заблокований протягом тижня через суперечки щодо поправок навколо санкцій через "Північний поток-2" та проти Китаю.

Що передувало

На тлі загрози ескалації конфлікту на сході України у вівторок, 7 грудня, відбувся відеосаміт президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна. Переговори, що тривали 2 години 5 хвилин, проходили у режимі, закритому для ЗМІ. Путін вів їх із Сочі, Байден – із так званої Ситуаційної кімнати Білого дому у Вашингтоні.

Напередодні онлайн-зустрічі повідомлялося, що глава Білого дому має намір обговорити з російським колегою ситуацію навколо значного збільшення концентрації російських військ поблизу кордону з Україною, а також попередити Москву про серйозні для неї економічні наслідки у разі нападу Росії на Україну. Представник Білого дому раніше заявив, що США та європейські союзники розробили потужний пакет санкцій проти Росії на випадок такого вторгнення. Згідно з повідомленнями ЗМІ, під штрафні заходи можуть підпасти найбільші російські банки, крім того, Росії можуть обмежити можливість конвертувати рубль у долар та інші валюти.

Напередодні саміту з Путіним Байден провів переговори з виконувачем обов'язків канцлера ФРН Ангелою Меркель та президентом Франції Емманюелем Макроном. Під час відеоконференції, в якій також брали участь прем'єр-міністри Великої Британії та Італії Борис Джонсон та Маріо Драгі, представники західних країн висловили стурбованість масованим нарощуванням чисельності російських військ на кордоні з Україною та закликали Росію розрядити ситуацію.

Вони також наголосили, що підтримують без жодних умов суверенітет та територіальну цілісність України. Лідери західних країн також закликають Росію сприяти реалізації Мінських угод та мирному врегулюванню конфлікту на сході України, повідомив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт 7 грудня.

До початку відеосаміту Байдена та Путіна, держсекретар США Ентоні Блінкен зателефонував президентові України Володимиру Зеленському. Крім того, після відеосаміту Байден особисто проінформує Зеленського про результати переговорів із Путіним.

Українські Національні Новини

Новини Світу