rosiyskikh-virobnikiv-zobovyazali-vkazuvati-nayavnist-gmo-v-produktakh

Російських виробників зобов'язали вказувати наявність ГМО в продуктах

 • 11114 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Продукти з вмістом генно-модифікованих організмів (ГМО) починаючи з 26 грудня в РФ будуть маркуватися спеціальним знаком. Про це йдеться в техрегламенті "Харчова продукція в частині її маркування", передає УНН з посиланням на ТАСС.

Згідно з вимогами документа, знак повинен наноситися на упаковку, якщо вміст ГМО в продукті перевищує 0,9%. Напис "ГМО" повинен знаходитися поряд з єдиним знаком обігу продукції на ринку ЄАЕС і відповідати за формою і розміром цього знаку.

"Перехідний період для адаптації бізнесу до нових правил становить півтора року. Протягом цього часу допускаються виробництво та випуск в обіг на території ЄАЕС продуктів, отриманих із застосуванням ГМО, відповідно до колишніх вимог в частині маркування", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських виробників каратимуть за обман споживача по-європейськи

У Росякості уточнили, що в минулому році в Росії на наявність ГМО було досліджено понад 26 тис. зразків продукції і у 17 з них експерти виявили генно-модифіковані організми.

Крім того, як нагадали в Росякості, в Росії масовий вирощування ГМ сільгоспкультур знаходиться під забороною. Виняток становлять лише наукові експерименти.

Говорячи про маркування продуктів з ГМО, в Росякості відзначили, що аналогічні порогові значення діють і в країнах Євросоюзу, зокрема, в Німеччині. При цьому поки у вчених немає однозначної і твердої відповіді на питання про шкоду або користь всіх генно-модифікованих організмів.

Нагадаємо, що в Україні депутати проголосували за законопроект, який передбачає нові правила маркування продуктів харчування.

Крім іншого, документ значно посилює відповідальність виробників за обман покупців, шляхом нанесення на упаковку недостовірних даних про товар.

Відтепер таке порушення може обійтися українському підприємцеві в 100 тис. грн.

Також нагадаємо, за оцінками експертів, продовольчий ринок України переповнений фальсифікованими товарами. Депутат Сергій Тригубенко переконаний, що не останню роль в цьому зіграв мораторій на перевірки бізнесу, який діяв в Україні з 2014 року.

Українські Національні Новини

Суспільство