rosiyskiy-pismennik-bikov-vidkriv-v-odesi-pamyatnu-tablichku-prisvyachenu-povstannyu-na-bronenostsi-potomkin

Російський письменник Биков відкрив в Одесі пам'ятну табличку, присвячену повстанню на броненосці "Потьомкін"

 • 34471 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. У Грецькому парку в Одесі відкрили табличку, цитуючи Корнія Чуковського, присвячену повстанню на броненосці "Потьомкін". Табличку відкрив гість Одеси - російський письменник Дмитро Биков. Разом з письменником був його 9-місячний син Шервуд, передає УНН.

Деталі

На табличці наведено фрагмент з нарису Чуковського "1905, червень", присвяченого повстання на броненосці "Потьомкін", свідком якого був письменник: "Комунікабельний Уточкін охоче дає оточуючим свій сильний морський бінокль, і коли доходить черга до мене, я на мить бачу палубу і звичайнісіньких матросів, які самим буденним чином орудують самими звичайними швабрами: чистять і миють її. Ця буденність дивує мене: молодому і недосвідченому мені видається, що революція - суцільна патетика, несумісна з повсякденною працею".

У рамках проекту "Читання на дому" одеський "Зелений театр" має намір розмістити по всьому місту близько ста таких табличок з цитатами з творів літераторів, пов'язаних з Одесою. Вони прикрасять будинки, пляжі, сквери і мости, які надихали письменників і поетів. Раніше такі таблички вже з'явилися на Строгановському мосту (з уривком з книги Юрія Олеші "Стадіон в Одесі"), на території Зеленого театру (з цитатами Володимира Жаботинського і Михайла Жванецького), на Софіївській, 17 (з уривком з "Одеських оповідань" Ісаака Бабеля), на стіні будинку № 133 по Старопортофранківській (ще один текст Жванецького), біля входу на Суворовську алею парку Шевченка (з фрагментом з листа поетеси Лесі Українки) та ін.

У ці дні Биков знаходиться в Україні. В Одесі він читає лекції і проводить творчі зустрічі.

Українські Національні Новини

УНН-Одеса