rosiyskiy-tranzit-ukrayinoyu-vpav-sche-na-tretinu-makogon-kazhe-gazprom-na-shlyakhu-nedopostavki-gazu-yes

Російський транзит Україною впав ще на третину: Макогон каже, Газпром на шляху недопоставки газу ЄС

 • 18913 переглядiв

КИЇВ. 1 листопада. УНН. Транзит російського газу Україною з 1 листопада впав ще на третину, у порівнянні з даними за попередній місяць - з 86 до 57 млн куб. м на добу. Про це у понеділок заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, пише УНН.

Цитата:

"Незважаючи на голосні заяви, обсяг транзиту з РФ до ЄС постійно зменшується. З 1 жовтня транзит через Україну впав до 86 млн куб. м на добу. При цьому Газпром сплачує за транзитну потужність 109 млн куб. м. При таких обсягах транспортування Газпром недопоставить до ЄС до кінця травня близько 5 млрд куб. м. З 1 листопада транзит через Україну в черговий раз зменшився - до 57 млн на добу", - написав Макогон у Facebook.

Доповнення

Днями в ОГТСУ заявляли, що українська ГТС повністю відповідає вимогам безпечної та надійної експлуатації магістральних газопроводів і вже сьогодні готова збільшити обсяги транспортування газу європейським споживачам.

Водночас на вересень 2021 року російський “Газпром” бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей. На жовтень також не були заброньовані навіть гарантовані 15 млн куб. м додаткових потужностей.

Макогон вже вказував, що політика "Газпрому", спрямована на зменшення/зупинку транзиту українською ГТС за надуманими причинами і посилення впливу на Європу, має наслідки. Від високих цін через штучно спровокований дефіцит газу страждають промисловці Європи, опалювальний сезон стартує з мінімальними запасами газу, під загрозою енергетична безпека України та країн ЄС, додав він. З його слів, має місце газовий шантаж Європи щодо збільшення поставок газу в обмін на введення в експлуатацію геополітичного проекту "Північний потік-2".

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Вибори у Японії: підсумки

     • 25022 переглядiв