rosiyskiy-zhurnalist-ivan-safronov-otrimav-22-roki-vyaznitsi-za-zradu-batkivschini

Російський журналіст Іван Сафронов отримав 22 роки в'язниці "за зраду Батьківщині"

 • 395448 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. У понеділок російський суд засудив журналіста Івана Сафронова до 22 років колонії суворого режиму, визнавши його винним у "державній зраді", передає УНН з посиланням на росЗМІ.

Деталі

Сафронова, колишнього військового оглядача газет «Комерсант» і «Ведомости», який став радником голови російського космічного агентства, було заарештовано 2020 року за звинуваченням у розголошенні нібито секретної інформації.

Прокуратура заявила, що Сафронов поділився державною таємницею про продаж росією зброї на Близькому Сході службі зовнішньої розвідки Чехії. Він увесь час заперечував звинувачення, а минулого місяця відхилив угоду про визнання провини, за якою він відбув би 12-річний тюремний термін.

Сафронов категорично відкинув звинувачення та заявив, що вся інформація, яку він нібито передав до Чеської Республіки, є загальнодоступною інформацією з відкритих джерел.

У ході судового розгляду його команда юристів опублікувала посилання на 19 опублікованих статей та урядових заяв, які, за твердженням прокуратури, становлять "державну таємницю", яку Сафронов нібито передав чеській зовнішній розвідці.

"Іван ніколи нікуди не пересилав жодної секретної інформації - ні за гроші, ні безкоштовно. Усі свідки звинувачення заявляли в суді, що він не займався злочинною діяльністю. Він був звичайним журналістом, який чесно виконував свою роботу", - йдеться у заяві його адвокатів.

Адвокати Сафронова повідомили, що оскаржать вирок.

Його прихильники кажуть, що ця справа є помстою за його репортажі, які розкривають подробиці міжнародних угод росії зі зброєю.

Перед ухваленням вироку Європейський Союз закликав росію зняти всі звинувачення з 32-річного Сафронова і беззастережно звільнити його.

Додамо

Суворий вирок — суворіший, ніж зазвичай виносять російські суди у справах про вбивства, — розглядається як знаковий удар по російських журналістах на тлі посилення тиску, який кремль чинить на свободу преси.

Сьогодні стало відомо, що росія позбавила ліцензії "Нову газету", одне з останніх незалежних ЗМІ країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу