rozpovist-pro-peregovori-z-putinim-bayden-zatelefonuye-zelenskomu-2-sichnya

Через три дні після переговорів із Путіним: Байден зателефонує Зеленському 2 січня

 • 21176 переглядiв

КИЇВ. 31 грудня. УНН. Американський лідер Джо Байден проведе переговори з Президентом України Володимиром Зеленським 2 січня, у неділю. Лідери обговорять нарощування військової сили на кордоні України. Про це у своєму Twitter повідомляє журналіст AP Дарлін Супервіл із посиланням на джерело в Білому Домі, передає УНН.

Цитата

"Білий Дім повідомляє, що Байден проведе переговори з лідером України в неділю (2 січня - ред.), щоб підтвердити підтримку США суверенітету/територіальної цілісності України", - йдеться у повідомленні.

Деталі

У пості журналістки також йдеться, що сторони обговорять нарощування військової могутності Росії на кордонах України, і "розглянуть підготовку до майбутніх дипломатичних зіткнень".

WH says Biden will speak w Ukraine’s leader on Sunday to reaffirm US support for Ukraine’s sovereignty/territorial integrity, discuss Russia’s military build-up on Ukraine’s borders, and review preparations for upcoming diplomatic engagements to help de-escalate regional tension.

— darlene superville (@dsupervilleap) December 31, 2021

Додамо

Держсекретар США Ентоні Блінкен сьогодні провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, в якій обговорив майбутню взаємодію з Росією. Як інформує пресслужба Держдепу, Альянс готовий до змістовного діалогу з Москвою, і водночас є єдиним у питанні стримування подальшої агресії проти України.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США зазначили, що Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки у січні, щоб знизити напруженість навколо України, спричинену розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Політика