rozshyrennia-fiskalnoho-tysku-na-biznes-nespravedlyve-ta-shkidlyve-vseukrainska-profesiina-asotsiatsiia-pidpryiemtsiv

Розширення фіскального тиску на бізнес несправедливе та шкідливе – Всеукраїнська професійна асоціація підприємців

 • 22271 переглядiв

Будь-яке посилення фіскального тиску на бізнес є невиправданим і шкідливим, оскільки покладе значні витрати на бізнес, а додаткові надходження до державного бюджету будуть мінімальними, вважає президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців.

Будь-яке розширення фіскального тиску на бізнес є невиправданим і шкідливим. Таку думку під час конгресу "Реформа державних фінансів – шлях до відновлення України" висловив президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців Борис Емельдеш, передає УНН.

За введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб — підприємців (ФОП) активно виступав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначав, що це те, що потрібно народу України для розвитку.

"Будь-яке розширення надскладних для бізнесу інструментів  (РРО, товарний облік) не виправдане і шкідливе, принаймні до того часу, поки якість інституцій (в Україні – ред.)не буде як у розвинених країнах ЄС… Необхідно почути голос бізнесу та ще раз приділити увагу справедливій фіскалізації, бо сьогодні державні установи, які формують і відповідають за формування податкової політики, демонструють повне і, нажаль, свідоме ігнорування будь-яких пропозицій, розрахунків та ініціатив (бізнесу – ред.)", - сказав Емельдеш.

За його словами, загальна кількість ФОПів наразі складає близько 2 млн. З них повинні були встановити РРО близько 1 млн, а реально встановили тільки 327 тисяч. "Тобто підприємці масово ігнорують цю безглузду норму", - додав Емельдеш.

Він зазначив, що експерти підрахували втрати ФОПів від тотальної фіскалізації. Зокрема, витрати всіх ФОПів на РРО складають близько 10 млрд грн на рік, а витрати на дотримання товарного обліку складають 25 млрд грн на рік. Водночас додаткові надходження до бюджету від введення касових апаратів та дотримання товарного обігу, за даними Емельдеша, складають близько 6-8 млрд грн на рік.

"Тобто для того, щоб держава отримала 8 млрд грн, бізнес повинен втратити 35 млрд грн. Це суспільно негативне регулювання, шкідливе для країни в цілому", - сказав Емельдеш, додавши, що Мінфін на офіційний запит відповів, що оцінити величину впливу РРО на економіку неможливо.

ФОПи визначились: найбільш негативний вплив на розвиток підприємництва в Україні чинить Данило Гетманцев 20.12.23, 19:09 • [views_0]

Крім того, за даними Емельдеша останні чотири роки Державна податкова служба (ДПС) проводить по 27 тисяч перевірок в рік, а підприємців, які не встановили касові апарати близько 700 тисяч. "Тобто для того, щоб встановити тільки факт цього порушення податкова повинна працювати 25 років", - зазначив він.

Також за його словами у 2023-2024 році рівень тінізації підакцизних товарів демонструє аномальні результати. Зокрема, у тютюновій галузі - це 19%, тобто кожна 5 пачка сигарет, що продається - нелегальна, а в алкогольній галузі в тіні знаходиться - 38%. Загальні втрати бюджету від тінізації цих двох груп товарів складають 25 млрд грн на рік.

"Чим допоможе фіскалізація ще мільйона підприємців, якщо податкова не може впоратись з десятком тисяч (підприємств – ре.) і вивести ці галузі (тютюнову та алкогольну – ред.) з тіні?", - запитав Емельдеш.

Нагадаємо

Політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що збільшення податкового навантаження на підприємців призведе до того, що вони почнуть працювати в тіні, а деякі взагалі можуть іммігрувати з України. 

Водночас підприємиця Яна Матвійчук в інтервʼю УНН заявила, що податкова політика Гетманцева заведе весь малий бізнес в Україні у прірву і призведе до ще більшого занепаду економіки.