rpr-pidrakhuvav-skilki-byudzhet-ukrayini-vtrativ-cherez-podatkovi-maydanchiki-o-klimenka

РПР підрахував, скільки бюджет України втратив через “податкові майданчики” О.Клименка

 • 10556 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Схема фіктивного повернення ПДВ і пільгового розмитнення товарів, що була створена попередньою владою, призвела до втрат держбюджету у розмірі до 80 млрд грн. Про це в коментарі УНН зазначив експерт ГІ “Реанімаційний пакет реформ” Ілля Несходовський.

"Орієнтовно втрати державного бюджету від діяльності так званих "податкових майданчиків" можна оцінити від 50 до 80 млрд грн. Сума є приблизною. Ми вирахували, скільки приблизно ПДВ мало надійти до державного бюджету у випадку його стовідсоткової сплати. І порівняли із даними попереднього року. Є ще кілька нюансів, спираючись на які недоотримання держбюджету можна оцінити орієнтовно від 50 до 80 млрд грн", - сказав він.

Експерт зазначив, що схеми фіктивного повернення ПДВ і пільгового розмитнення товарів контролювалися екс-податківцями. Замість контролю колишні фіскали здійснювали патронаж так званих "податкових майданчиків", пояснив він.

"Фіктивна компанія виписувала фіктивні документи фіктивною податковою накладною. Така компанія мала б сплачувати ПДВ, але вона його не сплачувала і ліквідовувалась протягом певного періоду. Ті податківці, які працювали на той час, вони фактично "кришували" діяльність таких команій, замість того, щоб контролювати і перевіряти їх. Тому підприємства, які отримували фіктивні документи, мали можливість завищити свої витрати, як і суму ПДВ, яка підлягала сплаті до бюджету", - пояснив він.

І.Несходовський додав, що важливою ланкою у ланцюгу відмивання грошей були банки.

"У більшості випадків готівка отримувалася щодо господарської діяльності. Банки, які свого часу закрила В.Гонтарева, були важливим елементом відмивання коштів: через банки кидались безготівкові кошти, які потім видавалися у повній сумі, готівкою. Уявіть собі, 300 млрд виводилося в "кеш", або у валютний "кеш", - сказав він.

Нагадаємо, у травні Головна військова прокуратура спільно з Нацполіцією провели широкомасштабну антикорупційну операцію, в рамках якої було проведено 454 обшуки по всій Україні та затримано 23 особи. Спецоперація реалізована у рамках кримінального провадження за фактом діяльності так званих “податкових майданчиків” екс-міністра Олександра Клименка.

Як пояснили в слідчому органі, принцип “податкових майданчиків” полягав в тому, щоб замість сплати податків до державного бюджету, бізнес користувався послугами місцевих контор, метою яких була мінімізація відрахувань до бюджету країни.

Правоохоронці впевнені, що програма діяла на державному рівні і адмініструвалася керівництвом Міністерства доходів і зборів, зокрема безпосередньо міністром тих часів Олександром Клименком. На оперативних нарадах з підлеглими О.Клименко вживав терміни “державна програма” і “програмне підприємство”.

Самому О.Клименку вже оголосили підозру за фактом нанесення збитків державі на суму 96 млрд грн.

Повідомляється, що приховувати кошти від держбюджету О.Клименку допомогали регіональні співробітники податкових адміністрацій.

За інформацією ГПУ, колишні податківці нині дають викривальні покази проти О.Клименка. Зокрема, один з колишніх керівників обласної податкової адміністрації розкрив механізм забезпечення діяльності вказаних схем з боку податкових органів, починаючи від Міністерства доходів і зборів України, закінчуючи районною податковою інспекцією, де на обліку перебували “програмні підприємства”.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП