rumuniia-ta-bolhariia-chastkovo-pryiednalysia-do-shenhenskoi-zony-perevirky-na-sukhoputnykh-kordonakh-zalyshaiutsia

Румунія та Болгарія частково приєдналися до Шенгенської зони: перевірки на сухопутних кордонах залишаються

 • 24568 переглядiв

Румунія і Болгарія частково приєдналися до Шенгенської зони для повітряних і морських подорожей, що дозволяє вільне пересування без перевірки документів, але наземний прикордонний контроль зберігається через протидію Австрії з міграційних міркувань.

Румунія та Болгарія у неділю частково приєдналися до європейської Шенгенської зони - без перевірки документів, що засвідчують особу, що ознаменувало новий крок в інтеграції двох країн із Європейським Союзом, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Після багатьох років переговорів про приєднання до Шенгенської зони тепер є вільний доступ для мандрівників, які прибувають повітряним або морським шляхом з обох країн.  Обидві країни домовилися проводити вибіркові перевірки безпеки в аеропортах та на морських кордонах для боротьби з нелегальною міграцією та транскордонною злочинністю.

Проте перевірки на сухопутних кордонах залишаться чинними через протидію, насамперед з боку Австрії, яка вже давно блокує їхню заявку через проблеми з нелегальною міграцією.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала ці зміни "величезним успіхом для обох країн" та "історичним моментом" для найбільшої у світі зони вільного пересування.

Зігфрід Муресан, член Європарламенту від Румунії, заявив агентству Associated Press, що це "важливий перший крок", який принесе користь мільйонам мандрівників щороку. "Болгарія та Румунія вже багато років виконують усі критерії для приєднання до Шенгенської зони - ми маємо право приєднатися і щодо сухопутного кордону", - сказав він, додавши, що це "запропонує додаткові аргументи останній державі-члену ЄС, яка наклала вето на повне приєднання".

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку назвав це "заслуженим досягненням" Румунії, яке, за його словами, принесе користь громадянам, яким буде легше подорожувати, і сприятиме зміцненню економіки. "У нас є чіткий і твердо ухвалений план уряду щодо повного приєднання до Шенгенської зони до кінця року", - зазначив він.

"Повне приєднання Болгарії до Шенгену відбудеться до кінця 2024 року. Ми показали і продовжуємо показувати нелегальним мігрантам, що їм не слід відправлятися до Європи через Болгарію", - заявив у неділю міністр внутрішніх справ Болгарії Калін Стоянов.

Хоча очікується, що пом'якшення правил позитивно вплине на туристичний сектор, члени Європейського парламенту висловили стурбованість з приводу довгих черг на сухопутних кордонах ЄС та їхнього впливу на торгівлю на єдиному ринку блоку, а також на здоров'я та безпеку водіїв.

Водії вантажівок часто стоять у багатокілометрових чергах на кордонах Румунії та Болгарії. За оцінками Союзу міжнародних перевізників Болгарії, затримки коштують сектору десятки мільйонів євро щороку.

Доповнення

Шенгенська зона була створена у 1985 році. До вступу Болгарії та Румунії до неї входили 23 із 27 країн-членів ЄС, а також Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн. Щодня внутрішній кордон перетинають близько 3,5 мільйонів людей.

Австрія наклала вето на вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони наприкінці 2022 року, але дозволила Хорватії повний вступ. Болгарія та Румунія вступили до ЄС у 2007 році, а Хорватія - у 2013 році.