sap-zaiavyla-pro-vykryttia-orhanizovanoi-hrupy-na-choli-z-eksradnykom-ofisu-prezydenta-choho-stosuietsia-sprava

САП заявила про викриття організованої групи на чолі з ексрадником Офісу Президента: чого стосується справа

 • 29083 переглядiв

САП та НАБУ викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента, яка привласнила 94,8 млн грн під час закупівлі трансформаторів в умовах воєнного стану.

САП та НАБУ викрили організовану групу "на чолі з колишнім радником Офісу Президента України", повідомили у САП та НАБУ у вівторок, пише УНН.

Деталі

"САП та НАБУ викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента України", - повідомили у САП у Telegram.

Як вказали у САП, "за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили організовану групу, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану". Як повідомили у САП, "слідством встановлено, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця".

"НАБУ і САП викрили організовану групу на АТ "Укрзалізниця", яка заволоділа 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами", - додали у НАБУ у Telegram.

"Впродовж червня - грудня 2022 року керівник ОГ через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використано лист "Щодо загроз державній безпеці". При цьому керівник ОГ умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка "виграла" тендер, та його зв’язки з рф", - повідомили у САП.

Як зазначили у САП, "встановлено, що самі трансформатори закуповувались через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з рф, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною".

За даними НАБУ, "важливо, що компанію-переможця контролює громадянин Республіки Білорусь, який має зв’язки з рф. Цей "переможець" через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі".

Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими заволоділи учасники злочину, зазначили у прокуратурі.

У НАБУ повідомили, що "завдяки діям детективів та прокурорів суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника".

"Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи", - вказали у САП.

Попередня правова кваліфікація: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

НАБУ й САП заявили про схему розкрадання понад 11 млн грн на Укрзалізниці27.02.24, 00:27 • [views_0]