scania-proti-zhuravlini-ekspert-vvazhaye-scho-derzhava-diye-vsuperech-interesam-ukrayinskogo-biznesu

Scania проти "Журавлини": експерт вважає, що держава діє всупереч інтересам українського бізнесу

 • 29869 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. В Україні останні роки спостерігається негативна тенденція нехтування інтересами українського підприємця. Головна проблема полягає у потужному політичному лобі крупних іноземних компаній, для яких створюють особливі умови та надається підтримка за замовчуванням, що й відбувається у судовому конфлікті між шведським виробником вантажівок Scania та їхнім колишнім дилером – українською компанією "Журавлина". Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розповів у коментарі УНН, чому держава діє всупереч інтересам українського бізнесу.

Цитата:

"За великим рахунком сприяння українським бізнесменам та інвесторам ми не отримуємо. Головне, щоб держава та чиновники не заважали людям працювати, робити інвестиції, щоб був справедливий суд, якщо виникають господарські суперечки, щоб були постійні незмінні правила оподаткування. Потрібно створювати спокійні нормальні умови для роботи та давати гарантії, що ці правила не будуть змінюватися. Але перевагу необхідно надавати нашому вітчизняному українському бізнесу, як в усьому світі відкрито чи завуальовано проводять лобістську політику на захист власного підприємця й інвестора", - підкреслив Павловський.

Деталі

На його думку, коли український бізнес стикається зі свавіллям великих міжнародних компаній в Україні, потужне політичне лобі на боці іноземного бізнесу змушують державу діяти всупереч інтересам вітчизняного підприємця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кинути виклик шведському гіганту Scania на 123 мільйони: українська компанія вперше озвучила свою позицію 

"Це не справедливо, усі повинні працювати, створіть відповідні умови. Причому з перевагою для українського бізнесу. Бо в Україні постійно приймають невигідні умови для себе, діючи всупереч інтересам українського бізнесу", - наголосив Андрій Павловський.

Варто додати

Показово, але саме невигідні для себе нові умови договору з боку Scania відмовилась приймати українська компанія "Журавлина", що й стало причиною конфлікту та тривалих судових процесів. При цьому нові умови були ініційовані вже після зроблених “Журавлиною” інвестицій у шведського дистриб’ютора.

Нагадаємо, що Scania вже встигла заручитись підтримкою народних депутатів від "Слуги народу", влаштувавши для них тест-драйв своїх вантажівок, екскурсію і “обід в колі друзів однодумців”.

Щобільше, адвокат Scania публічно намагався погрожувати та залякувати кримінальними провадженнями власнику української компанії "Журавлина" Олегу Політило.  І попри це, за даними адвокатів "Журавлини", сама Scania у суді посилається на підроблений документ, за допомогою якого представники шведської сторони до того ж ухилилися від сплати податків. 

Юрист Юрій Кармазін зазначає, що справою повинні зараз впритул зайнятися податкові органи попри потужне політичне лобіювання інтересів іноземної компанії Scania в Україні. 

Українські Національні Новини

Політика