scheplennya-dlya-zelenskogo-u-tsgz-poyasnili-v-yakomu-vipadku-vaktsinuvatimut-chinovnikiv

Щеплення для Зеленського: у ЦГЗ пояснили, в якому випадку вакцинуватимуть чиновників

 • 12628 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у понеділок підписав наказ про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів. У Центрі громадського здоров’я пояснили, в яких випадках рекомендують проводити таке щеплення, передає УНН.

Деталі:

Згідно з наказом, аби зменшити ризик недовикористання вакцини з уже відкритих флаконів, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо рекомендовано вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

- зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;

- виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;

- кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

У ЦЗГ пояснюють, що вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату.

Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Контекст

Степанов сьогодні заявив, що до національного плану вакцинації були внесені зміни для того, щоб надати можливість в публічний спосіб вакцинуватися від COVID-19 чиновникам та Президенту України Володимиру Зеленському.

Доповнення

Перша партія вакцин від коронавірусу прибула в Україну 23 лютого. Вантажний літак рейсом TK6289 Стамбул — Київ авіакомпанії Turkish Cargo сів в аеропорту в Україні об 11:07. Однак, вакцина летіла з Індії, з зупинкою у Стамбулі. 21 лютого 2021 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов проконтролював відвантаження першої партії в 500 тис. вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне.

24 лютого стартувала вакцинація від COVID-19, першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною Oxford/AstraZeneca.

Від початку кампанії, станом на 28 лютого, від коронавірусу в Україні щеплено 3141 особу.

Зазначимо також, що 1 березня щеплення отримав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Зазначимо також, що зі слів Прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля, протягом цього року в Україні всі охочі зможуть отримати вакцину від COVID-19.

Українські Національні Новини

Політика