scho-vidomo-pro-ptashiniy-grip-v-ukrayini-derzhspozhivsluzhba-vidpovila-na-golovni-pitannya

Що відомо про пташиний грип в Україні: Держспоживслужба відповіла на головні питання

 • 25660 переглядiв

КИЇВ. 28 січня. УНН. В кінці грудня 2020 року і на початку поточного в Україні зафіксовано кілька спалахів пташиного грипу. Держпродспоживслужба України відповіла на найпоширеніші питання про цю проблему, передає УНН з посиланням на latifundist.com.

Що таке пташиний грип?

Пташиний грип - це вірусна інфекція, яка супроводжується загальною слабкістю, набряками, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятливі як домашні, так і дикі, в тому числі - перелітні, птахи. Основні переносники інфекції - перелітні водоплавні птахи.

Чи існує лікування та універсальна вакцина?

Специфічного лікування грипу птиці немає. Вакцинопрофілактика пташиного грипу може спровокувати низку проблем, пов'язаних з виявленням багатьох антигенних варіантів вірусу. Відповідно, використання однієї універсальної вакцини неефективне.

Як запобігти занесенню хвороби на птахофабрику?

Основний метод профілактики - прийняття суворих правил біобезпеки, спрямованих на попередження появи і поширення хвороб і їх збудників на підприємстві з вирощування птиці, виробництва інкубаційних яєць, переробці м'яса, виробництва комбікормів. Головними елементами управління біобезпекою на птахокомплексах є: ізоляція, контроль доступу і переміщень, санітарія і гігієна.

Яка ситуація в Україні?

Через територію України проходять міграційні шляхи перелітних птахів. В кінці 2020 року і на початку 2021 року у Київській, Миколаївській та Херсонській областях зареєстровані випадки захворювання і загибелі домашньої птиці від високопатогенного пташиного грипу.

Які заходи вживаються Держродспоживслужбою?

У місцях виявлення хвороби своєчасно проводяться необхідні заходи, які включають заборону:

• переміщення птиці всіх вікових груп;
• вигульного утримання птиці;
• вивезення живої птиці в інші населені пункти;
• реалізації продуктів птахівництва;
• полювання на диких птахів;
• відвідування сторонніми громадянами місць утримання птиці (двору, господарської зони).

По кожному окремому випадку контролери організовують засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласних державних адміністраціях та районних державних адміністраціях, затверджують плани заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження хвороби.

Як впливає спалах на експорт?

Одне з найбільш негативних наслідків хвороби - обмеження або повна заборона міжнародної торгівлі продукцією птахівництва. Це завдає значних економічних збитків як підприємствам галузі, так і державі, у вигляді недоотриманих валютних надходжень. Запобігти можливим обмежувальним заходам може Держспоживслужба, шляхом оперативного інформування країн-партнерів України про спалах хвороби і вжитих заходів.

У той же час, залишається відкритим питання торгівлі з країнами, які мають строгі вимоги до поширення хвороби. А також з тими, хто не визнає міжнародні стандарти МЕБ і СОТ. Зокрема, сьогодні обмежено торгівлю з такими державами, як Марокко, Туніс, Японія, Сінгапур і країни ЄС. Ситуацію можна виправити в ході перегляду умов торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зафіксувавши в документі принципи взаємної довіри і автоматичного визнання зонування по хворобах тварин і птиці. Це дозволить не зупиняти торгівлю між країнами навіть під час спалахів хвороб і поставляти безпечну продукцію з неуражених зон (регіонів).

Українські Національні Новини

Економіка