schob-potyag-pishov-vin-mav-buti-u-naftogazi-vidpovili-na-zayavi-gazpromu

Щоб потяг пішов, він мав бути: у "Нафтогазі" відповіли на заяви "Газпрому"

 • 14537 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. Ще є час до кінця року встигнути на стороні України повністю впровадити європейські правила і при цьому не зруйнувати українську юридичну позицію в новому арбітражі. Про це сьогодні написав виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook, передає УНН.

"Щоб "потяг вже пішов", потрібно щоб він колись був. У нашому ж випадку "Газпром" ніколи не погоджувався укладати контракт на транзит через Україну за європейськими правилами", - написав Вітренко, коментуючи заяву глави "Газпрому" Олексія Міллера про те, що "Україна до кінця року, до кінця закінчення діючого контракту на транзит не зможе підписати новий контракт на транзит по законодавству ЄС". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Нафтогазі" не вірять пропозиціям "Газпрому"

Він підкреслив, що є час до кінця року встигнути на стороні України повністю впровадити європейські правила і при цьому не зруйнувати нашу юридичну позицію в новому арбітражі. Зокрема потрібно підготувати відокремлення газотранспортного оператора (анбандлінг) з 1 січня 2020 року. Це можна зробити якщо виконати план "Нафтогазу" за моделлю ISO. Також можна встигнути внести зміни до Закону про Регулятора, призначити членів Регулятора, і впровадити європейські мережеві кодекси.

"Можливо, пан Міллєр мав на увазі, що нам будуть продовжувати не давати впровадити європейські правила. Такий ризик дійсно є. Але є надія, що новий парламент та новий уряд зробить все необхідне для того, щоб не дати можливості "Газпрому" та Путіну таким чином виправдати в очах європейців завершення будівництво "Північного Потоку 2" і припинення транзиту через Україну", - додав він. 

Як повідомляв УНН, у "Газпромі" заявили про готовність продовжити діючий контракт з Україною.

Українські Національні Новини

Політика