schonaymenshe-14-raket-vpali-na-iraksku-bazu-na-yakiy-rozmischeni-viyska-ssha

Щонайменше 14 ракет впали на іракську базу, на якій розміщені війська США

 • 17053 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. У середу американські військові заявили, що двоє людей отримали легкі травми після того, як щонайменше 14 ракет впали на іракську базу, де розміщуються війська США та інших міжнародних сил. Про це повідомляє УНН з посиланням на CNBC.

Цитата

"Приблизно о 12:30 за місцевим часом авіабаза Айн Аль-Асад була атакована 14 ракетами. Ракети приземлилися на базі і по периметру. Були активовані захисні заходи щодо захисту сил", - написав полковник армії США Уейн Маротта, офіційний представник операції "Внутрішня рішучість".

Деталі

Маротта додав, що всі сили США враховані і що ушкодження бази все ще оцінюються.

За день до цього безпілотник атакував аеропорт Ербілі на півночі Іраку із застосуванням вибухівки. Війська США займають військову авіабазу, прилеглу до громадянського аеропорту.

Контекст

США раніше звинувачували підтримуваних Іраном ополченців, що діють в Іраку і Сирії, в скоєнні таких атак.

Минулого тижня президент Джо Байден наказав завдати авіаударів по Іраку і Сирії по об'єктах, що використовуються підтримуваними Іраном групами ополченців. Це був другий раз, коли Байден віддав наказ про військову відповідь у регіоні на тлі дипломатичних ініціатив, пов'язаних з відновленням іранської ядерної угоди 2015 року.

У лютому США завдали авіаударів по декількох об'єктах в Сирії, які використовували ряд підтримуваних Іраном довірених осіб, в тому числі Катаїб Хезболла і Катаїб Саїд аль-Шухада. Авіаудари США відбулися через тиждень після того, як в результаті ракетного обстрілу північного Іраку був убитий один цивільний підрядник і поранені дев'ять інших, включаючи військовослужбовця США.

Військові Іраку виступили з засудженням, назвавши удари США "кричущими і неприйнятними порушеннями суверенітету і національної безпеки Іраку".

Ракетні обстріли відбуваються на тлі переоцінки адміністрацією Байдена зовнішньополітичних інтересів США на Близькому Сході і в Центральній Азії, оскільки вона виводить американські війська з Афганістану і прагне до дипломатичної взаємодії з Іраном.

Українські Національні Новини

Новини Світу