schonaymenshe-31-osoba-zaginula-pid-chas-rozgonu-protestiv-v-irani

Щонайменше 31 особа загинула під час розгону протестів в Ірані

 • 180648 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Щонайменше 31 мирного жителя було вбито в ході придушення іранськими силами безпеки протестів, які спалахнули після смерті Махси Аміні, заарештованої поліцією моралі, повідомила іранська правозахисна неурядова організація Hengaw, що базується в Осло, передає AFP, інформує УНН.

Цитата

"Народ Ірану вийшов на вулиці, щоб відстояти свої основні права та людську гідність… і уряд відповідає на їхній мирний протест кулями", — заявив директор Hengaw Махмуд Амірі-Могхаддам, опублікувавши загальну кількість жертв після шести днів протестів.

Що передувало

В Ісламській республіці спалахнув громадський гнів у зв'язку зі смертю минулого тижня 22-річної Махси Аміні, яка була затримана нібито за носіння хіджабу "неналежним" чином.

Активісти заявили, що дівчина зазнала смертельного удару по голові.

Протягом шести ночей протестів жінки-демонстранти зухвало знімали хустки і спалювали їх у вогнищах або символічно стриглися.

"Ні хустці... так свободі та рівності!" - скандували протестувальники у Тегерані.

Деталі

Державні ЗМІ Ірану повідомили, що до четверга вуличні мітинги поширилися на 15 міст, при цьому поліція застосувала сльозогінний газ і арешти для розгону натовпу чисельністю до 1000 осіб.

За повідомленням офіційного інформаційного агентства IRNA, демонстранти кидали каміння у силовиків, підпалювали поліцейські машини та сміттєві баки, скандували антиурядові гасла.

У четвер Іран перейшов до подальшого блокування доступу до Instagram та WhatsApp.

"Відповідно до рішення офіційних осіб доступ до Instagram в Ірані більше неможливий з учорашнього вечора (середи - ред.), а також порушено доступ до WhatsApp", - повідомило напівофіційне інформаційне агентство Fars.

Ці дві програми стали найбільш широко використовуватися в Ірані після блокування інших платформ в останні роки, включаючи Facebook, Twitter, Telegram, YouTube та Tiktok.

Додамо

Нинішні протести є одними із найсерйозніших в Ірані з листопада 2019 року, викликані зростанням цін на пальне.

Українські Національні Новини

Новини Світу