senat-ssha-u-chetver-golosuvatime-schodo-sanktsiy-proti-pivnichnogo-potoku-2

Сенат США у четвер голосуватиме щодо санкцій проти "Північного потоку-2"

 • 22370 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Сенат США у четвер голосуватиме за законопроект, який просуває республіканець Тед Круз, про введення санкцій щодо газопроводу "Північний потік-2" у Європі, хоча очікується, що він не отримає достатньої підтримки для ухвалення, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Голосування щодо законопроекту заплановано о 21:45 за Києвом.

Минулого місяця Круз уклав угоду з демократами, щоб до 14 січня провести голосування щодо газопроводу з Росії до Німеччини в обмін на відміну свого контролю над десятками кандидатур президента-демократа Джо Байдена на посади послів.

Відповідно до угоди, для ухвалення законопроекту Круза потрібно 60 голосів, що є високим бар'єром у розділеній між демократами та республіканцями палаті парламенту, де двопартійна підтримка зустрічається рідко.

Законопроект Круза введе санкції щодо трубопроводу протягом 15 днів після ухвалення, незалежно від того, чи знову вторгнеться Росія в Україну, і дозволить Конгресу США проголосувати за відновлення санкцій, якщо президент від них відмовиться. Круз заявив, що санкції потрібні негайно, щоб зупинити проект.

Доповнення

Трубопровід вартістю 11 мільярдів доларів, яким керує російська державна газова компанія "Газпром", німецькі регулюючі органи можуть схвалити в середині року, заявив минулого тижня виконавчий директор Uniper, однієї з п'яти європейських енергетичних компаній, які допомагають фінансувати трубопровід.

Сполучені Штати, а також деякі європейські країни, включаючи Україну та Польщу, виступають проти трубопроводу, який позбавить Київ отримання оплати за транзит, а також посилить вплив Москви на Європу, де ціни на газ стрімко зростають.

У середу сенатор-демократ Роберт Менендес оприлюднив законопроект про запровадження широкомасштабних санкцій щодо високопоставлених російських урядових та військових чиновників, а також ключових банківських установ, якщо Москва розпочне військові дії проти України. Підтриманий Менендесом законопроект надає альтернативу демократам, які підтримують санкції щодо "Північного потоку-2", і ускладнює ухвалення законопроекту Круза, пише видання.

Українські Національні Новини

Політика