senat-ssha-vidkhiliv-zakonoproekt-pro-sanktsiyi-proti-pivnichnogo-potoku-2

Україна ризикує зникнути з карти: Сенат США відхилив законопроект про санкції проти "Північного потоку 2"

 • 35240 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Американські сенатори не підтримали проект закону про санкції проти газопроводу "Північний потік - 2", запропонований республіканцем Тедом Крузом. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Для затвердження закону були потрібні голоси 60 сенаторів, проте набрати їх не вдалося.

Законопроект наказував президентові протягом 15 днів після прийняття ввести санкції проти "будь-якої посадової особи структури, створеної для або відповідальної за планування, будівництво або експлуатацію" трубопроводу, а також самої такої структури.

Круз домігся голосування за своїм проектом, погрожуючи, що інакше перешкоджатиме затвердженню сенатом кандидатур президента США Джо Байдена на посади в адміністрації. Законодавець хотів, щоб його поправка потрапила до оборонного бюджету країни на 2022 рік, однак в ухвалений варіант закону цей пункт не увійшов.

Контекст

Сенатор-демократ Роберт Менендес заручився підтримкою багатьох своїх колег-демократів, зокрема президента Джо Байдена за альтернативний законопроект, який він представив у середу. Він накладе широкомасштабні санкції на високопоставлених російських урядових та військових чиновників, а також на банківські установи, якщо Москва розпочне військові дії проти України.

Сенатор Жанна Шахін, демократ, яка спочатку була співавтором закону про санкції щодо "Північного потоку — 2" разом із Крузом, заявила, що виступає проти його законопроекту, бо він ризикує порушити єдність у Вашингтоні та Європі через російську агресію проти України.

У промові перед голосуванням вона сказала, що закон Круза "вб'є клин" між Сполученими Штатами та їхніми союзниками у Європі, особливо Німеччиною.

Сполучені Штати, а також деякі європейські країни, включаючи Україну та Польщу, виступають проти трубопроводу, який позбавить Київ плати за транзит, а також посилить вплив Москви на Європу, де ціни на газ стрімко зростають.

Круз, сказав, що якщо Сенат не схвалить його законопроект, "Україна ризикує взагалі зникнути з карти".

Додамо

Трубопровід "Північний потік — 2" вартістю 11 мільярдів доларів, яким керує державна енергетична компанія "Газпром", спрямовуватиме російський газ дном Балтійського моря до Європи через Німеччину. Він був завершений наприкінці минулого року, але очікує на схвалення з боку Німеччини та ЄС, що може статися не раніше середини 2022 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу