senat-ssha-viznav-protses-impichmentu-trampa-konstitutsiynim

Сенат США визнав процес імпічменту Трампа конституційним

 • 12805 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Більшість членів Сенату США у вівторок, 9 лютого, проголосували за проведення процесу імпічменту колишнього президента Дональда Трампа, погодившись з аргументом демократів про те, що процедура імпічменту президента, який вже не виконує свої обов'язки і є приватною особою, дозволена Конституцією США, передає УНН з посиланням на Голос Америки.

Деталі

Адвокати Трампа стверджували, що Сенат не має юридичних повноважень для проведення судового розгляду у справі про імпічмент колишнього президента.

Демократи в Палаті представників оголосили Дональду Трампу імпічмент за кілька днів до того, як він офіційно покинув посаду 20 січня. Трампа звинуватили у підбурюванні до заколоту.

Після чотиригодинних дебатів, під час яких обидві сторони представили свої аргументи, на голосування в Сенаті було винесено питання про конституційність процесу імпічменту президента, який покинув свою посаду. Для продовження процесу потрібно проста більшість голосів. У результаті конституційність імпічменту визнали 56 сенаторів, 44 сенатори-республіканця з цим твердженням не погодилися.

Шість представників Республіканської партії в Сенаті підтримали проведення імпічменту - Білл Кессіді, Сьюзан Коллінз, Ліза Мурковскі, Мітт Ромні, Бен Сассо і Пет Тумі, повідомляє телеканал CNN.

Відразу після цього голосування сесія в Сенаті завершилася. Сенатори знову зберуться для продовження процесу імпічменту в середу, 10 лютого, о 12 годині дня за місцевим часом.

У менеджерів імпічменту від Палати представників і у команди захисту Трампа є в розпорядженні до 16 годин виступів протягом двох днів.

Контекст

Процедура імпічменту Трампа була ініційована через висловлювання, допущені Трампом 6 січня. У той день прихильники республіканця, які зібралися в столиці США на багатотисячну маніфестацію в його підтримку, увірвалися в Конгрес США, спробувавши перешкодити затвердженню підсумків президентських виборів, які відбулися у країні 3 листопада минулого року і перемогу на яких здобув демократ Джо Байден.

Стаття обвинувачення в затвердженій Палатою представників резолюції одна - підбурювання до заколоту.

Фактично це другий імпічмент для Трампа.

Українські Національні Новини

Новини Світу