serbiya-ne-viznaye-rezultati-referendumu-na-okupovanikh-teritoriyakh-ukrayini-golova-mzs

Сербія не визнає результати "референдуму" на окупованих територіях України – голова МЗС

 • 171738 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Відповідно до норм міжнародного права Сербія не визнаватиме результати фейкового "референдуму" на тимчасово окупованих територіях України. Про це на пресконференції заявив голова МЗС країни Нікола Селакович, передає УНН.

Цитата

"З одного боку є наша принципова прихильність принципам і нормам міжнародного публічного права, статуту ООН. З іншого боку – це повністю суперечило б нашим державним і національним інтересам, повністю суперечило б нашій політиці збереження територіальної цілісності та суверенітету і прихильність принципу непорушності кордонів", – сказав голова МЗС.

Контекст

Західні лідери відкинули плани "влади" на окупованих росією територіях України провести найближчими днями "референдуми" щодо приєднання цих територій.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Вашингтон "беззастережно" відкидає будь-які подібні референдуми, тоді як канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон використовували слово "фіктивний" для опису "референдумів".

"Це не має юридичної сили, - заявив Макрон 20 вересня перед зверненням до Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. - Сама ідея проведення референдумів на територіях, що пережили війну... є ознакою цинізму".

"Цілком ясно, що ці фіктивні референдуми неприйнятні і не підпадають під дію міжнародного права", — заявив Шольц журналістам, які були присутні на Генеральній Асамблеї ООН.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо також засудив заплановані росією "референдуми", заявивши, що Канада їх ніколи не визнає.

"Це кричуще порушення міжнародного права. Це подальша ескалація війни. І це неприйнятно", - написав він у Twitter.

Євросоюз рішуче засудив заплановані "референдуми" та пригрозив додатковими санкціями.

Доповнення

Як стало відомо, восьмий пакет санкцій ЄС, ймовірно торкнеться “дюжини осіб”, причетних до так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України.

Президент США Джо Байден заявив у п'ятницю, що "референдуми", спрямовані на анексію чотирьох частково окупованих регіонів України, є фікцією.

Українські Національні Новини

Новини Світу