serbskiy-prezident-zayaviv-scho-ne-pidpishe-nichogo-pid-chas-peregovoriv-schodo-kosovo

Сербський президент заявив, що не підпише нічого під час переговорів щодо Косова

 • 516952 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Президент Сербії Олександр Вучич заявив у четвер, що не буде «нічого підписувати» під час майбутніх переговорів з лідером Косова за посередництва Європейського союзу, які мають стати ще однією спробою розрядити десятиліття напруженості між двома балканськими противниками. Про це УНН інформує з посиланням на АР.

Деталі

Міжнародні чиновники сподіваються на прогрес у суботу, коли Вучич зустрінеться з прем'єр-міністром сусіднього Косова Альбіном Курті на північно-македонському озерному курорті Охрід.

Минулого місяця Вучич і Курті зустрілися в Брюсселі і досягли попередньої угоди щодо 11 пунктів пропозиції ЄС щодо нормалізації відносин між двома сусідами після війни 1998-99 років та проголошення незалежності Косова у 2008 році.

Але після тиску з боку гучніших ультраправих сербських груп лідер сербських популістів Вучич, схоже, відступив, пообіцявши, що ніколи не визнає Косово незалежною державою і не дозволить йому приєднатися до Організації Об'єднаних Націй.

«Коли хтось щось підпише, я підпишу це, а про це вирішать люди», - сказав Вучич журналістам у четвер. «Що стосується підписання чогось (в Охриді), то я нічого не планую».

Посередники ЄС та США кажуть, що зустріч в Охриді буде присвячена тому, як реалізувати попередню угоду, яка закликає дві країни підтримувати добросусідські відносини, визнавати офіційні документи та національні символи один одного, а Белград дозволить Приштині добиватися членства в ЄС та ООН.

Вучич заявив у четвер, що Сербія поки що не приєднається до санкцій ЄС проти росії за її агресію в Україні. Сербія, держава-кандидат у ЄС, є єдиною європейською країною, окрім білорусі, яка проігнорувала санкції.

Українські Національні Новини

Новини Світу