sered-chinnogo-armiyskogo-kerivnitstva-ukrayini-nemaye-tikh-khto-zdaten-povesti-za-soboyu-armiyu-ekspert

Серед чинного армійського керівництва України немає тих, хто здатен повести за собою армію — експерт

 • 33056 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. Серед чинного керівництва ЗСУ немає авторитетів, здатних на проведення якісної реформи в армії. Ані головнокомандувач Руслан Хомчак, ані міністр оборони Андрій Таран, здається, не можуть реалізувати продуману кадрову реформу, як і підняти мотивацію серед військових служити у Збройних силах України. Про це у коментарі УНН розповів голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", політик, колишній голова ТСК з питань розслідування Іловайської трагедії Андрій Сенченко.

За його словами, українська армія сьогодні – це залишок від радянської моделі, де є тільки безправ’я та знущання з людини.

"Українська армія сьогодні – це залишок від радянської: там тільки безправ’я і знущання над людиною, і практично у 99% військовослужбовців немає досвіду. Переважно негативні емоції. А оцей рік – це втрачений рік життя. А тому і тікають за кордон, аби не йти на строкову службу.

Ми запропонували програму інтенсивної підготовки, схожу на ту, що є у США. Це 100 днів, але це добровільний контракт, і ми кажемо: нехай лишається строкова служба, але вона помре самостійно, бо якщо люди пішли і добровільно пройшли цю інтенсивну підготовку за цим контрактом, то вони вже пройшли військову службу – тобто їх потім не можуть призвати на строкову. Без проходження цієї військової служби (по так званому "попередньому контракту") – він (призовник - ред.) не може піти в армію на довгий контракт, далі на службу у поліцію, прокуратуру, судову систему, на державну службу. І ми запропонували навіть виписану програму: базову для сухопутних військ, спеціальна програма для морської піхоти, для десантно-штурмових військ – реакції немає", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну весь час намагаються розколоти - немає стержня національних еліт, здатних зародиться тільки в армії.

За його словами, в армії періодично проводяться опитування серед військовослужбовців стосовно їх служби. І як свідчать ці опитування, найбільше військових дратує саме кадрова політика.

"...на першому місці – кадрова політика у Збройних Силах, на другому – відношення командирів до підлеглих, практично повне безправ’я, третє – матеріальні проблеми, у першу чергу – житло", - уточнив Сенченко.

Експерт зауважив, що серед чинного керівництва МО та Генштабу він не бачить тих людей, які б могли стати стержнем розвитку української армії, джерелом мотивації військовослужбовців та молоді. Також провести якісну кадрову реформу у ЗСУ зараз теж немає кому.

"У Збройних Силах, на жаль, таких немає. Ця політична воля потрібна з боку Президента, у нього достатньо повноважень і він безпосередньо впливає на безпеку й оборону суспільства. Я, на жаль, не бачу там (у ЗСУ та МО - ред.) зараз провідників таких важливих ідей. Безумовно, вони мали б бути. Я ж не кажу що Президент зі свого кабінету має і волю проявляти, і організовувати, і робити все і за всіх. Але у нас має бути лінія і під неї має формуватися команда", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, до чого призводить потворна кадрова політика в армії.

Сенченко навів один з прикладів непродуманої кадрової політики у ЗСУ.

"Військовий кабінет "Сили Права" розробив кілька важливих речей... Перше – концепція нової кадрової політики. Наприклад: кожного року США і Велика Британія беруть на навчання наших військових, найкращих з тих, хто знає англійську мову. Це пів року професійної підготовки у діючих частинах в різних частинах збройних сил різних країн. Повертають вони сюди – і тут взагалі не враховується їх досвід: їх беруть і призначають у той самий підрозділ, на ту саму посаду. І ці люди з досвідом і з якісною підготовкою - просто йдуть з армії. У нас військові... чи то лейтенант, чи рядовий - не мають відповіді на питання "як треба служити, щоб мати кар’єру".

У Великій Британії: беремо офіцера, наприклад, він приходить і має за спиною навчальний заклад. Отримав освіту, але не має досвіду. Якщо він, наприклад, потрапляє у якийсь миротворчий контингент (в Іраку) – йому за службу там нараховуються певні бали в його особистій справі. Він постійно проходить тренінги. А у нас якщо ти хочеш пройти тренінг – тобі треба звернутися до командира, і в залежності від твоїх стосунків з командиром, ти його пройдеш, або ні. Там тренінги оголошує Міноборони, і їх може пройти будь-який військовослужбовець. За кожний тренінг йому теж нараховуються бали: отримав певну кількість – і він автоматично стає у резерв на наступну посаду. У нас нічого цього немає. А це - про кар’єру в армії", - пояснив він.

Нагадаємо, військові жорстко критикували запропоновану Русланом Хомчаком "кадрову реформу" армії, яка, згідно з прогнозами фахівців, "може призвести до знищення артилерії і масового звільненням командувачів з бойовим досвідом".

Як писав УНН, за словами Яроша, керівництво ЗСУ "видавлює" сьогодні мотивовані кадри з української армії.

Українські Національні Новини

Політика