serednomisyachniy-dokhid-pereselentsiv-u-sichni-berezni-stanoviv-mensh-nizh-3-tis-grn-opituvannya

Середньомісячний дохід переселенців у січні-березні становив менш ніж 3 тис. грн — опитування

 • 6717 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Половина внутрішньо переміщених осіб оцінюють свою фінансову ситуацію як "коштів вистачає лише на харчування" або "змушені заощаджувати навіть на харчуванні". Середньомісячний дохід на члена домогосподарства ВПО у січні-березні становив 2 667 грн. Про це йдеться у звіті Національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами, складеному на основі 13-го раунду опитування щодо ситуації з ВПО в Україні, передає УНН.

"Самооцінка ВПО їхньої фінансової ситуації залишилася незмінною у порівнянні з трьома попередніми раундами. Половина ВПО (50%) оцінили свою фінансову ситуацію як "коштів вистачає лише на харчування" або "змушені заощаджувати навіть на харчуванні", - йдеться в звіті.

Так, найбільша частка ВПО - 51%, які проживають у великих містах, оцінили фінансову ситуацію своїх домогосподарств як "коштів вистачає на базові потреби", тоді як найбільша частка домогосподарств у малих містах і селах оцінювали свою фінансову ситуацію як "коштів вистачає лише на харчування", 44% і 56% відповідно.

"Середньомісячний дохід на члена домогосподарства ВПО збільшився порівняно з попереднім раундом та становив 2 667 грн у січні-березні 2019 року, що є найвищим середньомісячним показником доходу з червня 2017 року. Дані 13-го раунду вказують на те, що середньомісячний дохід майже половини домогосподарств ВПО (43%) не перевищує 5 000 грн", - сказано у звіті.

Водночас, зазначається, що рівень середньомісячного доходу на члена домогосподарства ВПО значно нижчий, ніж цей показник для середньостатистичного українського домогосподарства; для всього населення він становив 4 696 грн у період з липня по вересень 2018 року. Крім того, рівень середньомісячного доходу ВПО продовжував бути низьким у порівнянні з фактичним прожитковим мінімумом, який, за розрахунком Міністерства соціальної політики України, дорівнював у березні 2019 року 3 586 грн, зазначають автори звіту.

Головними джерелами інформації, використані у НМС, були:

  • дані вибіркового опитування ВПО шляхом особистих інтерв’ю;
  • дані вибіркового опитування ВПО шляхом телефонних інтерв’ю;
  • дані вибіркового опитування осіб, які перетинають лінію розмежування, шляхом особистих інтерв’ю;
  • дані обговорень у фокус-групах;
  • офіційні дані та відповідні дані з інших джерел.

Загалом 2402 ВПО було опитано за допомогою особистих інтерв’ю в 300 територіальних одиницях країни протягом січня-березня 2019 року. Вибірка територіальних одиниць була створена для всіх областей України, контрольованих урядом, та структурована пропорційно кількості зареєстрованих ВПО.

Загалом 4 028 ВПО були опитані за допомогою телефонних інтерв’ю в січні-березні 2019 року. Дані телефонних інтерв’ю були об’єднані з даними особистих інтерв’ю. Об’єднання цих двох масивів даних було здійснено за допомогою методу статистичного зважування. Обидва масиви даних були зважені відповідно до регіонального розподілу зареєстрованих ВПО. Дані телефонного опитування були також зважені відповідно до соціально-демографічних характеристик ВПО, опитаних особисто.

Як повідомляв УНН, за даними 12-го раунду опитування, понад половині внутрішньо переміщених осіб коштів вистачає лише на харчування або навіть на харчуванні вони змушені заощаджувати.

Українські Національні Новини

Суспільство