serednye-zrostannya-vartosti-zhitla-tsogo-roku-mozhe-stanoviti-10-15

Середнє зростання вартості житла цього року може становити 10-15%

 • 7384 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Зростання вартості будівельних матеріалів та інфляція можуть спричинити подорожчання житла у новобудовах в середньому на 10-15%. Про це йдеться у статті “Квартирне питання: Наскільки зростуть ціни на житло в 2019 році” на сайті 112.ua, повідомляє УНН.

Експерти прогнозують на поточний рік зростання цін на житло в гривні, хоча його динаміку вони оцінюють по-різному. В Конфедерації будівельників України вважають, що ціни на житло в 2019 році будуть поступово зростати і після виборів житло подорожчає приблизно на 20%. До факторів росту цін також можна додати необхідність платити більше будівельникам, щоб вони не їхали до Європи.

На думку експерта з нерухомості Олександра Панфілова, в 2019 році при стабільних макроекономічних показниках, у тому числі стабільній національній валюті, середнє зростання цін на житло може становити 10-15%. Головним фактором, який вплине на ціноутворення, може стати постійно зростаюча вартість будматеріалів і будівельно-монтажних робіт. Наприклад, у 2018 році, за деякими оцінками, подорожчання будівництва становило в середньому 20-35%, що додало мінімум 10-15% у вартість для покупця.

Саме цей показник поряд з інфляцією є основним чинником подорожчання житла. Прибутковість будівництва зараз перебуває на позначці свого можливого мінімуму: для об'єктів економ- і комфорт-класу вона не перевищує 20-25%, для об'єктів бізнес-класу – 35%. З більш низькою прибутковістю забудовнику стане просто невигідно будувати. Тому можна вважати, що досягнуто у певному сенсі баланс: подальше зростання цін на житло буде зумовлено виключно зростанням собівартості будівництва.

Нагадаємо, що раніше Глава правління - президент "ХК "Київміськбуд" Ігор Кушнір розповів, що 15 - 16 тисяч гривень за квадратний метр - це мінімальна вартість житла, побудованого з наявністю всіх необхідних документів і не може бути дешевше 15-16 тисяч гривень.

За словами Президента "Київміськбуду", купівля житла, квадратний метр якого коштує дешевше, названої суми, є дуже ризикованою. 

"Як забудовник може поставити ціну, нижче позначеної? Це або найдешевші, а значить не якісні, будматеріали. Або робочі з вулиці, які не мають відповідної кваліфікації. Або відсутність законно оформленої землі. Або все це разом. У будь-якому випадку, це призведе до проблем. У кращому випадку - будинок не введуть в експлуатацію. У гіршому - будинку не буде взагалі, і інвестор залишиться без грошей і житла.

Ціна квадратного метра - це перший фактор, на який звертає увагу покупець. Він же є одним з основних маркерів законності будівництва", - наголосив Ігор Кушнір.

Українські Національні Новини

Економіка