sezonnii-pilok-likar-rozpovila-scho-robiti-pri-proyavakh-alergiyi

Сезонний пилок: лікар розповіла, що робити при проявах алергії

 • 383685 переглядiв

КИЇВ. 2 червня. УНН. Наразі алергічну реакцію у людей, зокрема, викликають лугові та злакові трави. Про те, як визначити, що в людини алергія та що робити при її перших проявах, журналісту УНН розповіла лікар-алерголог, пульмонолог, педіатр, К.М.Н. Майя Руселевич.

Цитата

«Зараз максимально злакові трави (викликають алергію – ред.), і проблема в тому, що вони непомітно квітнуть, пилок непомітний, але вони викликають максимальну кількість скарг у пацієнтів. Ще квітне наразі щавель», - сказала Руселевич.

Деталі

За її словами, квітка маргаритка теж є сильним алергеном, і якщо люди мають алергічну реакцію до пилку полину, амброзії, то вони зараз можуть реагувати на таку яскраву квітку.

«Тому не потрібно дозволяти нюхати та наближатись дуже близько до маргаритки. Також дуже багато людей страждають на пилок дерев таких, як олива, і якщо наші пацієнти виїхали за кордон, і зараз є сезон полінації оливи, то вони теж можуть помічати полінацію цього дерева. Але злакові трави, газони, трава нескошена - це зараз головна проблема», - розповіла лікар-алерголог.

Руселевич також розповіла про те, як визначити, що у людини алергія на пилок.

«Перш за все симптоми виникають сезонно. У людини з'являється свербіння, чхання, може бути нежить, свербіння в ротовій порожнині, утруднене дихання, тому що є набряк слизової носа. Почервоніння очей, свербіння в очах, відчуття, що щось чужорідне, як пісок, у очах. Також кашель, хрипи», - сказала Руселевич.

Лікар-алерголог порадила при перших ознаках алергічної реакції зменшити контакт з пилком.

«Якщо людина помітила, що на вулиці їй стає погано, вона має симптоми алергічного риніту або алергічного кон'юнктивіту, то потрібно прийти додому, промити ніс сольовим розчином, «назальний душ», промити очі штучною сльозою, можна навіть прийняти душ, щоб змити все з волосся, переодягнутися й подивитися на симптоми. Якщо вони не зменшуються, можна приймати антигістамінні препарати сучасного покоління, які можна приймати тривалий період сезону полінації. Якщо цього не достатньо, тоді вже лікарі призначають стероїдні препарати у ніс, очі. Якщо є проблеми з диханням, то навіть бронхорозширювальні препарати», - розповіла лікар-алерголог.

Руселевич зазначила, що дуже важливо робити вологе прибирання, тому що цей пилок ще є у приміщеннях.

«Якщо ми використовуємо кондиціонери, то обов'язково потрібно зволожувати повітря для того, щоб це були несприятливі умови для розповсюдження пилка», - сказала Руселевич.

Окрім того, вона зауважила, що люди помилково бояться цвітіння сосни.

«Люди бояться, коли квітне сосна, й вважають, що через неї з'являється алергія, але насправді пилок сосни дуже великий за розміром, у два-три рази більший, ніж пилок злаків, лугових трав, тому він не викликає алергічної реакції. Так само вважають, що зараз квітне тополь, бачать пух, й це є алерген, але ні - це тільки подразнення слизової очей та носа. Проблема - у пилку злаків, тобто лугові трави, газонні трави. Потрібно уникати місць, де нескошена трава, газони, не дозволяти діткам нюхати квітки», - розповіла Руселевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скоротили терміни введення в обіг та експлуатацію імпортованих медвиробів

Українські Національні Новини

Суспільство